GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Gołąbki niskokaloryczne

Kiedy w diecie u Państwa pojawiły się: mięso, sos, ryż, warzywa, a do tego dysponujecie wolnym czasem, to znaczy, że przyszedł wyśmienity czas na gołąbki niskokaloryczne! Ponieważ od pomysłu do końcowego efektu mija niemało czasu, dlatego proponujemy ugotować danie od razu na 3 dni. Jeśli tak Państwo zdecydują, należy poniższe ilości składników pomnożyć przez ilość dni.

Przepis na gołąbki niskokaloryczne proponujemy wykorzystać, jeśli w diecie masz:

  • Mięso w sosie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.

Oprócz tego, przygotowując danie będziesz korzystać z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • koncentrat pomidorowy, dla smaku: natka pietruszki, przyprawy 
 

2:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Biorąc pod uwagę, że ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie, bez wątpienia należy brać pod uwagę informacje zawarte w indywidualnym jadłospisie.

Jednym słowem, poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g polędwiczka wieprzowa,
– 50g ryż,
– 3-4 liście białej kapusty,
– przyprawy,
– 15g koncentrat pomidorowy oraz
– 5g (czyli łyżeczka) mąki rozmieszana w łyżce wody lub bulionu

Z pewnością należy pamiętać, że

o ile składniki zawierają ilości, które tworzą jedną porcję, o tyle filmik przedstawia przygotowanie trzech przykładowych porcji niskokalorycznych gołąbków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nacinamy kapustę przy głąbie. Chodzi o to, żeby łatwiej było oddzielić pojedyncze liście. W dużym garnku obgotowujemy główkę kapusty. Raz na jakiś czas sprawdzamy, czy liście miękną i lekko oddzielają się od całej główki kapusty. Chodzi o to, żeby łatwo było je oddzielić. Ważne, żeby liście były jednocześnie miękkie, ale też nie “darły się” przy formowaniu gołąbków. 
  2. Do 100g wrzątku wrzucamy 50g ryżu z dodatkiem odrobiny soli. Od tego momentu ryż gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. W tym czasie mielimy mięso.
  4. Kiedy ryż przestygnie, łączymy go z mięsem.
  5. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką ulubionych przypraw do mięs.
  6. Formujemy gołąbki.
  7. Gotujemy je około godziny w delikatnym bulionie. Biorąc pod uwagę, że potrawa podczas gotowania powinna być całkowicie zanurzona, należy użyć dość dużego garnka. Jeśli chodzi o czas gotowania, to jeżeli dysponują Państwo szybkowarem, danie gotujemy 25 minut, natomiast w sposób tradycyjny – 60 minut.
  8. Żeby z powstałego wywaru przygotować sos trzeba do 100 ml przestudzonego wywaru powstałego po gotowaniu gołąbków dodać koncentrat pomidorowy i mąkę. Najpierw zawiesinę dokładnie mieszamy, potem stopniowo podgrzewamy uzyskując w ten sposób zagęszczenie sosu.

NASZA RADA:

  1. Pamiętajmy, że mięso przeznaczone do mielenia musi być chude, czyli wybrane z listy mięs dozwolonych. Ogólnie rzecz biorąc, bezpiecznie będzie zmielić je samodzielnie lub w sklepie „pod naszym nadzorem”.
  2. Z pewnością sos pomidorowy jest najsmaczniejszy na domowym przecierze. Zważywszy jednak na to, że nie zawsze jest w domowej spiżarce, przepis zawiera wśród składników koncentrat pomidorowy. Rzecz jasna, przygotowując niskokaloryczne gołąbki można użyć zarówno koncentratu (15 g), jak i domowego przecieru (60g).

MIĘSO W SOSIE MOŻNA PRZYGOTOWAĆ NA RÓŻNE SPOSOBY: