Bulion

JEST TO SKŁADNIK, CZĘSTO WYSTĘPUJĄCY W DIETACH, KTÓRE DLA PAŃSTWA UKŁADAMY. 

JEST PODSTAWĄ KAŻDEJ ZUPY I NIEMAL KAŻDEGO SOSU.

Bulion można przygotować w sposób tradycyjny lub też korzystając z gotowych mieszanek warzyw suszonych. Drugi sposób szczególnie cenią sobie osoby, które na gotowanie mają bardzo mało czasu. Dla tych Pacjentów chcielibyśmy zaproponować najlepsze rozwiązanie pod względem zdrowotnym, choć z całą pewnością, nigdy suche warzywa nie zastąpią samodzielnie ugotowanego wywaru ze świeżych warzyw, czy mięsa.
Trzeba jednak dodać, że bulion to składnik diety, który nie ma większych wartości odżywczych. Długo gotowane warzywa sprawiają, że wywar jest smaczny, ale witaminy pod wpływem temperatury i dostępu powietrza ulegają zniszczeniu. Dlatego w wyborze “pomocników” nie tak istotne jest, żeby zawierały cenne składniki pokarmowe, ważniejsze jest, żeby nie były źródłem substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Wywar jarski

Składniki:
1 litr woda,
50g marchew,
20g pietruszka,
20g seler,
30g por,
8-9g sól

Włoszczyznę oczyszczamy i wkładamy do odmierzonej ilości  wody. Wolno gotujemy około 45 minut. Wywar solimy dopiero po zagotowaniu. Ugotowany bulion przecedzamy.

Wywar z kości/mięsa

Składniki:
1 litr woda, 250g kości
40g marchew,
10g pietruszka
20g por,
20g seler,
8-9g soli ziele ang., pieprz, liść laurowy

Kości (mięso) gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu z warzywami i przyprawami. Wywar należy schłodzić w lodówce i zebrać powstały na powierzchni bulionu tłuszcz.

Mieszanki suchych warzyw

Sposób użycia:

1 litr woda
12g (2 łyżeczki)



W sklepach jest dostępnych kilka mieszanek warzywnych, w składzie których nie ma wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, dodatków tłuszczu palmowego i innych. Kiedy doskwiera nam brak czasu, bez obaw można sięgać po tego typu mieszanki.

Gęste buliony gotowe

Sposób użycia:

1 litr woda
45g (3 łyżki)

Coraz częściej w handlu pojawiają się esencjonalne buliony w słoiczkach. Powstają one zarówno na bazie wyciągów z warzyw, jak i różnego rodzaju mięs. Większość z nich ma prosty skład i nie zagraża naszemu zdrowiu. Są niezwykle łatwe w użyciu.