GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Rolady wołowe

Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:

  • Mięso w sosie z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Możesz powiększyć danie korzystając z następujących produktów dozwolonych poza dietą

  • pieczarki, ogórek kwaszony, cebula, dla smaku: natka pietruszki.
 
 
 
 

3:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g polędwica lub ligawa wołowa
– ogórek kwaszony, natka pietruszki
– sól, pieprz
– musztarda (łyżeczka)
– przyprawy do mięs rozpuszczone w odrobinie wrzątku

Sos:
– woda
– włoszczyzna
– ziele angielskie, liść laurowy, kminek, czosnek…
– płaska łyżeczka mąki rozmieszana w łyżce zimnej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa tak, aby powstał duży płat. Smarujemy musztardą. 

  2. Na środek płatu nakładamy dwie łyżeczki drobno pokrojonego ogórka i natkę pietruszki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mięso ciasno zwijamy w rolady i związujemy nicią spożywczą.

  3. W naczyniu rozpuszczamy samodzielnie skomponowaną mieszaninę przypraw i ziół lub naturalną Vegetę do mięs z gorącą wodą. Zawiesiną smarujemy rolady i kładziemy je na suchą patelnię beztłuszczową.

  4. Mięso opiekamy na intensywnym źródle ciepła z każdej strony tak długo, aż się zrumieni i nabierze intensywnego koloru.

  5. W tym czasie do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa: marchew, por, seler, pietruszkę korzeniową oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie kminek, czosnek.

  6. Do przygotowanego garnka wkładamy silnie zrumienione roladki, a na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę. Można również dołożyć pieczarki. Całość szybko opiekamy, wrzucamy do garnka.

  7. Roladę gotujemy około 2 godzin (lub 20 minut w szybkowarze).

  8. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę gotowania i delikatnie, ciągle mieszając wlewamy zawiesiną mąki z wodą. Po zagotowaniu sos jest gotowy.

NASZA RADA:

Z racji na pracochłonność warto podane ilości składników przemnożyć i przygotować 2-3 porcje dania.

MIĘSO W SOSIE MOŻNA PRZYGOTOWAĆ NA RÓŻNE SPOSOBY: