GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> MIĘSO -> Bigos

Bigos

SKŁADNIKI (ilości przykładowe na 3 dni):

– 500g, kapusta biała
– 100g, kapusta kwaszona
– 300g, mięso z ud kurczaka, bez skóry
– 50g, cebula
– 40g, koncentrat pomidorowy, 30%
– 5g (łyżeczka), cukier
– 10g (łyżka), mąka pszenna
– 6g (łyżeczka), sól
– ziele ang, liść laurowy, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs, kminek, majeranek

1:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 bigosu zawiera:
Energia (kcal)
197
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
15
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kapustę kwaszoną gotujemy w wodzie z solą, zielem ang., liściem i, jeśli lubimy, kminkiem. Tradycyjnie trwa to 20-30 minut. W szybkowarze około 7-8 minut.
  2. Szatkujemy białą kapustę.
  3. Do garnka wlewamy około 450g bulionu lub wody z przyprawami do mięs, dodajemy białą kapustę i liść laurowy, ziele ang., 6g (łyżeczkę) soli, pieprz. Gotujemy około 15 minut, żeby kapusta stała się szklista i zmiękła.
  4. W tym czasie odważoną porcję fileta z udek kurczaka kroimy, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, suchą papryką i innymi ulubionymi przyprawami do mięs. Mięso mocno opiekamy na patelni beztłuszczowej, do uzyskania bardzo intensywnego zarumienienia. Po upieczeniu przenosimy do garnka z kapustą.
  5. Dodajemy również ugotowaną kwaszoną kapustę. Danie zostawiamy na średnim ogniu, a w tym czasie przygotowujemy „zasmażkę”.
  6. Na patelnię po smażonym mięsie wkładamy pokrojoną cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość opiekamy tak długo, aż cebula zmięknie i zarumieni się. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, mąkę pszenną i całość zasmażamy ciągle mieszając. Uzyskaną w ten sposób zasmażkę przenosimy do gotującej się kapusty. Mieszamy.
  7. Bigos gotujemy jeszcze około 10-15 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
NASZA RADA:

Jeśli dieta Państwa przewiduje oprócz mięsa/ryby i warzyw również ziemniaki, proponujemy przygotować je w formie puree.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY