GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Pulpety w sosie pomidorowym

Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:

  • Mięso w sosie z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Możesz powiększyć danie korzystając z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • bułka tarata (6g), jajko (10g), koncentrat pomidorowy, dla smaku: natka pietruszki, majeranek, czosnek, koperek
 
 
 
 

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g zmielony filet kurczaka
– 6g bułka tarta (1 łyżka)
– 17-20g woda (2 łyżki)
– 10g jajko (1 łyżka wcześniej rozbełtanego)
– natka pietruszki
– sól, pieprz, majeranek, czosnek, naturalna przyprawa do mięs

Sos:
– 100g bulion, w którym gotowane były pulpety
– 15g koncentrat pomidorowy
– koperek, natka pietruszki
– sól, pieprz
– 3-4g (płaska łyżeczka) mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. filet z kurczaka mielimy lub siekamy drobno nożem.
  2. Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz i inne przyprawy.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  4. Do garnka, w którym będziemy przygotowywać mięso wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy pulpety (około 10 minut).
  5. Przygotowujemy sos: Do garnuszka wlewamy około 100g wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, dodajemy 15g koncentratu pomidorowego, płaską łyżeczkę mąki, szczyptę cukru (opcjonalnie można dodać pokrojoną cebulkę i pieczarki).
  6. Do sosu wkładamy ugotowane pulpety. 
  7. Całość krótko zagotowujemy.
  8. Danie wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.
NASZA RADA:

Z racji na pracochłonność (mielenie mięsa, itp.) warto przygotować pulpety od razu na 2-3 porcje mnożąc ilość składników przez ilość przewidzianych porcji.

MIĘSO W SOSIE MOŻNA PRZYGOTOWAĆ NA RÓŻNE SPOSOBY: