GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE
Pulpety w sosie pomidorowym
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso w sosie z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Możesz powiększyć danie korzystając z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- bułka tarata (6g), jajko (10g), koncentrat pomidorowy, dla smaku: natka pietruszki, majeranek, czosnek, koperek
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– 100g zmielony filet kurczaka
– 6g bułka tarta (1 łyżka)
– 17-20g woda (2 łyżki)
– 10g jajko (1 łyżka wcześniej rozbełtanego)
– natka pietruszki
– sól, pieprz, majeranek, czosnek, naturalna przyprawa do mięs
Sos:
– 100g bulion, w którym gotowane były pulpety
– 15g koncentrat pomidorowy
– koperek, natka pietruszki
– sól, pieprz
– 3-4g (płaska łyżeczka) mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mięso, np. filet z kurczaka mielimy lub siekamy drobno nożem.
- Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz i inne przyprawy.
- Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Do garnka, w którym będziemy przygotowywać mięso wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy pulpety (około 10 minut).
- Przygotowujemy sos: Do garnuszka wlewamy około 100g wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, dodajemy 15g koncentratu pomidorowego, płaską łyżeczkę mąki, szczyptę cukru (opcjonalnie można dodać pokrojoną cebulkę i pieczarki).
- Do sosu wkładamy ugotowane pulpety.
- Całość krótko zagotowujemy.
- Danie wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.
NASZA RADA:
Z racji na pracochłonność (mielenie mięsa, itp.) warto przygotować pulpety od razu na 2-3 porcje mnożąc ilość składników przez ilość przewidzianych porcji.