GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> ZUPY -> Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300g esencjonalny bulion
– 150g ziemniaki,
–  30g cebula,
–  30g chuda wędlina bez konserwantów,
– zakwas – wg smaku
– 1szt.  jajko gotowane
– przyprawy: majeranek, ziele ang.,liść laur.,
– czosnek, sól, pieprz

 

0:45

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
292
Białko (g)
20
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
40
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, dodajemy pokrojoną wędlinę, wszystko posypujemy majerankiem (1-2 łyżeczki) i opiekamy pod przykryciem około 15 minut dla wydobycia aromatu (od czasu do czasu podnosimy pokrywę i mieszamy). Im mocniej opieczemy cebulkę, tym intensywniejszy będzie smak zupy.
  2. Do około 300g  gorącego esencjonalnego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gotujemy około 10 minut.
  4. Przypieczoną cebulkę z wędliną i majerankiem przenosimy do garnka z bulionem i ziemniakami.
  5. Zupę doprawiamy delikatnie pieprzem i czosnkiem (w razie potrzeby dodajemy sól) i w dalszym ciągu gotujemy.
  6. Kiedy ziemniaki są już miękkie (po około 5-10 minutach), zmniejszamy moc kuchenki i powoli, ciągle mieszając zupę, wlewamy do niej cienkim strumieniem zakwas żurku.
  7. Obserwujemy gęstość zupy. Kiedy jest odpowiednio gęsta i odpowiada naszym smakom, krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:

Warto zadbać o zakup wędlin, które nie są konserwowane. Azotany (konserwant) ulegają pod wpływem podwyższonej temperatury przy opiekaniu, przekształceniu w wysoce niekorzystne dla zdrowia związki. Jest w tej chwili wiele sklepów, które maja dość szeroki wybór wysokogatunkowych produktów, pozbawionych sztucznych dodatków, w tym konserwantów. Polecamy np. Pikok-Pure Szynka wędzona drewnem jabłoni (Lidl) lub inne wędliny Pikok-PURE (Lidl)

Jeśli zakwas przygotowujemy samodzielnie, do czego gorąco Państwa namawiamy, na jedną porcję zupy należy użyć 10-15g mąki żytniej.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY