GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Ryżanka

Ryżanka

Delikatna zupka, która zazwyczaj służy jako dodatek do głównego dania obiadowego. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszki manny (zamiast ryżu).

Możesz wykorzystać ten przepis,
jeśli Twój jadłospis zawiera to danie lub
jeśli w diecie masz przynajmniej:

  • 30g ryżu, makaronu lub kaszy
  • 50g warzyw

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300 g  woda
– skrzydełko, pałeczka kurczaka lub kości
Mięso przeznaczone jest tylko na wywar. Nie spożywamy go, jeśli wyraźnie nie przewiduje tego Państwa jadłospis. Zamiast wody i kości (mięsa) można stosować przygotowany wcześniej bulion
– 50 g  warzywa
– 30 g  ryż lub kasza manna
– natka pietruszki, lubczyk…
– przyprawy, sól, pieprz…

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, warzywa, przyprawy oraz ryż lub kaszę mannę.
  2. Gotujemy około 20 minut.
NASZA RADA:
  1. Jeśli korzystamy z gotowych mieszanek przypraw, zadbajmy, żeby były dobrej jakości bez zbędnych dodatków, np.Vegeta Natur zobacz…

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY