Ryżanka
Delikatna zupka, która zazwyczaj służy jako dodatek do głównego dania obiadowego. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszki manny (zamiast ryżu).
Możesz wykorzystać ten przepis,
jeśli Twój jadłospis zawiera to danie lub
jeśli w diecie masz przynajmniej:
- 30g ryżu, makaronu lub kaszy
- 50g warzyw
Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 300 g woda
– skrzydełko, pałeczka kurczaka lub kości
Mięso przeznaczone jest tylko na wywar. Nie spożywamy go, jeśli wyraźnie nie przewiduje tego Państwa jadłospis. Zamiast wody i kości (mięsa) można stosować przygotowany wcześniej bulion
– 50 g warzywa
– 30 g ryż lub kasza manna
– natka pietruszki, lubczyk…
– przyprawy, sól, pieprz…
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, warzywa, przyprawy oraz ryż lub kaszę mannę.
- Gotujemy około 20 minut.
NASZA RADA:
- Jeśli korzystamy z gotowych mieszanek przypraw, zadbajmy, żeby były dobrej jakości bez zbędnych dodatków, np.Vegeta Natur zobacz…