GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Kapuśniak

Kapuśniak z kwaszonej
lub świeżej kapusty

Jak większość zup, tak i kapuśniak jest cennym źródłem wielu witamin pochodzących z warzyw. Pamiętajmy, żeby starać się zadbać o warzywa ze sprawdzonego źródła, a jeśli takiego nie mamy, korzystnym może okazać się zakup warzyw Bio.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300g bulion
– 100g ziemniaki
– 100g warzywa (marchew, pietruszka, seler, por…)
– kapusta kwaszone (do smaku, ok. 50-70g)
– przyprawy: ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz

 

0:50

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
127
Białko (g)
8
Tłuszcz (g)
Węglowodany (g)
25
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na gorący bulion wrzucamy ziemniaki i starte na tarce warzywa typu marchew, pietruszka, seler oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  2. Warzywa gotujemy około 15-20 minut.
  3. Do wywaru dodaj pokrojoną kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można odcisnąć ją lub nawet przepłukać wodą (niestety płucząc pozbywamy się cennych witamin).
  4. Całość gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy odrobiną cukru.

    Kapuśniak ze świeżej kapusty gotujemy jak zupę jarzynową

NASZA RADA:

Jeśli gotujemy w szybkowarze, wszystkie składniki wrzucamy razem. Czas gotowania – 5 minut.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY