GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa krem z warzyw

Zupa krem z warzyw

To danie naprawdę syci. Z powodzeniem można przygotować je z każdego warzywa, które trochę już zalega w naszej kuchni. Kalafiory, brokuły, marchew, pietruszka, nawet resztki szczypioru, natki, wszystko, naprawdę każde warzywo będzie świetnym składnikiem zupy-krem. Jest to też wspaniały sposób na wykorzystanie wartościowych, ale mniej atrakcyjnych części warzyw, jak łodygi kalafiora, brokułu, kaczan kapusty, czy łodyżki kopru, natki.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 150g warzywa
– 150g esencjonalny bulion
– przyprawy: np. odrobina chili, lub pieprz, lub suszone pomidory z czosnkiem, bazylią, lub inne w zależności od preferencji smakowych

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
48
Białko (g)
4
Tłuszcz (g)
Węglowodany (g)
8
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do 150g esencjonalnego bulionu wrzucamy 150g warzyw mieszanych. Dodajemy odrobinę chili lub pieprzu.
  2. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
  3. Kiedy warzywa są miękkie miksujemy je z wywarem, w którym się gotowały. W razie potrzeby doprawiamy.
  4. Można dołożyć łyżeczkę 10-12% śmietanki lub posypać np. suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
NASZA RADA:

Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy bulion, który pozostał po gotowaniu warzyw.

Zupę-krem można przygotować i spożyć również wtedy, kiedy nie jest ona przewidziana w jadłospisie, który Państwo od nas otrzymali. Należy wtedy przeznaczyć na zupę przewidziane w diecie warzywa, które miały być dodatkiem do dania obiadowego. Brak dodatku warzyw do mięsa, ziemniaków czy ryżu można zrekompensować warzywami, których możecie Państwo spożywać w ilościach dowolnych.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY