GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa owocowa

Zupa owocowa

To mały, ale jakże miły dodatek do obiadu. Świeże lub mrożone owoce zanurzone w słodkim żelu z dodatkiem odrobiny makaronu cieszą każdego, a tym bardziej tych, których codziennością jest dieta odchudzająca.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 150g wody
– 50g owoce świeże lub mrożone
– 20g cukier
– 4g mąka ziemniaczana
– odrobina wody rozmieszania mąki

– 10g makaron

0:20

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
158
Białko (g)
2
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
37
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody.
  2. Do małego garnka wlewamy wodę, wrzucamy świeże lub mrożone owoce. Wsypujemy cukier.
  3. Gotujemy w zależności od użytych owoców od 5 do 10 minut.
  4. Zestawiamy z płyty, powoli wlewamy zawiesinę wody z mąką zagęszczając w ten sposób zupę.
  5. Dodajemy ugotowany makaron.
  6. Jeśli lubimy zupę owocową lekko zabieloną, możemy dodać łyżeczkę słodkiej śmietanki (10-12%tł.) 

NASZA RADA:

Jeśli bardzo brakuje Państwu czasu, zupę owocową można przyrządzić z gotowego, zakupionego w sklepie kisielu. Należy wtedy przygotować go według przepisu na opakowaniu i odmierzyć 200g. Dodać ugotowany makaron.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY