GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY

Krupnik

Gęste zupy są przez większość naszych Pacjentów bardzo mile widziane. Toteż staramy się, żeby w miarę często gościły w jadłospisach. Kasza, warzywa, ziemniaki - to składniki smaczne i proste. Podane w formie zupy z dodatkiem pieczywa świetnie nasycają.

  • Krupnik możemy ugotować zarówno na kaszy, jak i na ryżu. Pamiętajmy jednak, że kasza jest produktem o wiele bogatszym w cenne składniki mineralne i witaminy niż ryż, zwłaszcza biały.

Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • pieczarki, cebula

0:50

CZAS
PRZYGOTOWANIA

 

Uwaga!  Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 300-350g bulion
– 50g ziemniaki
– 50g warzywa (marchew, pietruszka, seler, por)
– 25g kasza jęczmienna
– przyprawy: ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na gorący bulion wrzucamy kaszę jęczmienną, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól (ilość zależy od tego, jak słony jest bulion), pieprz.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa. Warzywa można również zetrzeć na grubej tarce.
  4. Gotujemy kolejne 20 minut.
  5. Zupę wykładamy na talerz.
NASZA RADA:
  1. Jeśli bardzo brakuje nam czasu, na gorący bulion można wrzucić jednocześnie kaszę, ziemniaki i warzywa. Taki sposób przedstawiony jest na filmiku. Jest to metoda szybsza i wygodniejsza, ale prowadzi do odrobinę większych strat witamin (dłuższe przetrzymywanie w wysokiej temperaturze warzyw). 
  2. Dla zwiększenia porcji można do krupniku dodać w trakcie gotowania kilka pokrojonych pieczarek. Smaczny też jest z dodatkiem cebuli.
  3. Im dłużej gotujemy krupnik, tym staje się bardziej gęsty, a przez to bardziej sycący. Jeśli lubicie Państwo zupy rzadkie, krupnik ugotujcie na większej ilości bulionu.

Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY: