Krupnik
Gęste zupy są przez większość naszych Pacjentów bardzo mile widziane. Toteż staramy się, żeby w miarę często gościły w jadłospisach. Kasza, warzywa, ziemniaki - to składniki smaczne i proste. Podane w formie zupy z dodatkiem pieczywa świetnie nasycają.
- Krupnik możemy ugotować zarówno na kaszy, jak i na ryżu. Pamiętajmy jednak, że kasza jest produktem o wiele bogatszym w cenne składniki mineralne i witaminy niż ryż, zwłaszcza biały.
Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- pieczarki, cebula
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– 300-350g bulion
– 50g ziemniaki
– 50g warzywa (marchew, pietruszka, seler, por)
– 25g kasza jęczmienna
– przyprawy: ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na gorący bulion wrzucamy kaszę jęczmienną, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól (ilość zależy od tego, jak słony jest bulion), pieprz.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
- Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa. Warzywa można również zetrzeć na grubej tarce.
- Gotujemy kolejne 20 minut.
- Zupę wykładamy na talerz.
NASZA RADA:
- Jeśli bardzo brakuje nam czasu, na gorący bulion można wrzucić jednocześnie kaszę, ziemniaki i warzywa. Taki sposób przedstawiony jest na filmiku. Jest to metoda szybsza i wygodniejsza, ale prowadzi do odrobinę większych strat witamin (dłuższe przetrzymywanie w wysokiej temperaturze warzyw).
- Dla zwiększenia porcji można do krupniku dodać w trakcie gotowania kilka pokrojonych pieczarek. Smaczny też jest z dodatkiem cebuli.
- Im dłużej gotujemy krupnik, tym staje się bardziej gęsty, a przez to bardziej sycący. Jeśli lubicie Państwo zupy rzadkie, krupnik ugotujcie na większej ilości bulionu.
Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443