GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Ogórkowa

Ogórkowa

Jak większość zup, tak i zupa ogórkowa jest cennym źródłem wielu witamin pochodzących z warzyw. Pamiętajmy, żeby starać się zadbać o warzywa ze sprawdzonego źródła, a jeśli takiego nie mamy, korzystnym może okazać się zakup warzyw Bio.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300g bulion
– 100g ziemniaki
– 100g warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, natka)
– ogórki kwaszone (do smaku, ok. 50-70g)
– przyprawy: ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz

 

0:40

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
127
Białko (g)
8
Tłuszcz (g)
Węglowodany (g)
25
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na gorący bulion wrzucamy ziemniaki i pokrojone w kostkę warzywa.
  2. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy około 20 minut
  3. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki.
  4. Całość gotujemy jeszcze 10 minut.
  5. Doprawiamy solą i odrobiną cukru do smaku.
  6. Przed podaniem dodajemy drobno posiekany koperek.
  7. Można dodać 10g śmietany słodkiej 10%.
NASZA RADA:

Jeśli gotujemy w szybkowarze, wszystkie składniki wrzucamy razem. Czas gotowania – 5 minut.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY