GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> UROZMAICENIE (Wędliny domowe) -> Klops

Klops

Wysokogatunkowe chude mięso, trochę jajka, odrobina przypraw - to składniki, które dają gwarancję produktu zdrowego i smacznego. Klops nie tylko jest świetnym zamiennikiem kupnych wędlin, w każdej chwili można z powodzeniem wykorzystać go jako mięso do obiadu.

SKŁADNIKI:

– 500g zmielone chude mięso (najlepiej mieszane)
– 40g bułka tarta
– 120g woda
– 50g jajko (1 szt.)
– natka pietruszki
– sól, pieprz, majeranek, czosnek, naturalna przyprawa do mięs

0:40

CZAS
PRZYGOTOWANIA

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

100g produktu zawiera:
Energia (kcal)
127
Białko (g)
22
Tłuszcz (g)
4
Węglowodany (g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso wybrane z listy mięs dozwolonych mielimy.
  2. Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz i inne przyprawy.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy klopsa. Im dłużej będziemy wyrabiać masę mięsną, tym klops będzie bardziej zwarty, nie będzie się kruszył.
  4. Do garnka, w którym będziemy przygotowywać mięso wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy mięso (około 20 minut). Można również piec w piekarniku około 40 minut w temp. 180°C.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY