GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> UROZMAICENIE (Wędliny domowe) -> Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

To wspaniała, niezwykle lekkostrawna propozycja dania mięsnego.
Pieczeń z indyka smakuje zarówno jako posiłek na ciepło, jak i w formie wędliny.

SKŁADNIKI:

– filet z indyka (lub polędwica z indyka), 800g
– przyprawy, zioła, natka pietruszki
– musztarda,
– odrobina ciepłej wody

1:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

100g pieczeni zawiera:
Energia (kcal)
98
Białko (g)
22
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Z ulubionych przypraw do mięs (np. majeranek, czosnek, sól (płaska łyżeczka), pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, curry…), musztardy i wody robimy zawiesinę. Dokładnie smarujemy mięso i wykładamy na blachę do pieczenia mięs lub żaroodporny talerz.
  2. Do nagrzanego do temperatury 250°C piekarnika wkładamy mięso i pieczemy je 15 minut. Po tym czasie polewamy mięso 3-4 łyżkami wody. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160°C i całość pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Jeśli woda intensywnie paruje, polewamy jeszcze kilkakrotnie mięso.
NASZA RADA:

1. Jeśli nie mamy czasu, można stosować gotowe mieszanki suszonych warzyw do mięs sprawdzając wcześniej ich skład (polecamy m.in. Vegetę Naturalną do mięs)
2. Pamiętajmy, żeby plastry wędliny kroić zawsze w poprzek włókien.
3. Pieczeń z indyka będzie jeszcze bardziej soczysta i delikatna, jeśli użyjemy metody pieczenia w niskich temperaturach, o czym wspominaliśmy przy okazji omawiania przygotowania polędwiczki wieprzowej w niskich temperaturach więcej… . Czas pieczenia w niskich temperaturach dla fileta o wadze około 800g, to 2 godziny i 15 minut.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY