GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> Wędliny domowe

 

Pasztet domowy

Pasztet, z racji na zawartą w nim wątrobę, jest niezwykle cennym źródłem wysoko przyswajalnego żelaza hemowego, odpowiedzialnego m.in. za naszą pamięć, umiejętność koncentracji, łatwość uczenia się, a także włosy i paznokcie. Żelazo jest dziś deficytowym składnikiem "nowoczesnych" diet, a jest to pierwiastek odpowiedzialny za prawidłowy przebieg wielu procesów, które zachodzą w organizmie człowieka.

Produkt ten możesz wykorzystać, nie tylko wtedy, kiedy Twój jadłospis przewiduje pasztet. Jest to również świetny zamiennik wędliny (gramatura pozostaje ta sama).

1:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

180°C

TEMPERATURA
PIECZENIA

SKŁADNIKI:

–   500-550 g polędwiczka wieprzowa lub inne chude mięso
–  400 g wątróbka drobiowa lub wieprzowa
–  250 g esencjonalny bulion
–  50 g seler
–  250 g marchew
–  100 g por
–  100 g pietruszka (korzeń)
–  150 cebula
–  2 szt. Piramidka Smaku (Lidl) lub ziele ang. ,liście laurowe
–  majeranek, łyżka
–  sól (łyżeczka)

Dodane już po gotowaniu:
–  50 g bułka słucha mielona
–  2 szt. jajko
–  płaska łyżeczka przyprawy do mięs, odrobina czosnku, pieprz, sól

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg poniższej receptury

100g pasztetu zawiera:
Energia
124 kcal
Białko
17 g
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
7 g
Żelazo hemowe
6,0mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wątróbkę krótko gotujemy (ok. 3 minut). Wykładamy ją na talerz.

2. Warzywa, mięso zalewamy bulionem i razem z przyprawami: solą, majerankiem, i innymi typu do rosołu (bardzo wygodne są Piramidki Smaku z Lidla, nie ma wtedy konieczności wyławiania liści laurowych i ziela angielskiego przed mieleniem mięsa) gotujemy w tradycyjnym garnku około 90-120 minut (w szybkowarze około 60 minut).
3. Po ugotowaniu wyciągamy Piramidki Smaku (lub ziele angielskie, liście laurowe)
4. Do wystudzonego mięsa i warzyw dokładamy:
– sparzoną wcześniej wątróbkę
– bułkę tartą
– jajka
– płaską łyżeczkę przyprawy do mięs, np. Vegeta Natur, ewentualnie pół łyżeczki soli, pieprz, odrobinę czosnku,
– 200g wywaru uzyskanego po gotowaniu mięsa z warzywami
5. Wszystko bardzo dokładnie, dość długo miksujemy, do uzyskania jednorodnej, jasnej masy.
6. Zapiekamy w wąskiej formie (23x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Czas pieczenia 60 minut. Temperatura 180°C.

NASZA RADA:

PAMIĘTAJMY:   Wątroba jest niezwykle cennym źródłem żelaza o wysokim współczynniku przyswajalności, dlatego szczególnie polecana jest osobom skłonnym do niedokrwistości. Jednak z racji na wyjątkowo bogatą zawartość witaminy A, pasztetu z dużym wkładem wątroby nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

INNE ZAMIENNIKI WĘDLIN DOPUSZCZONE NA TWOJEJ DIECIE