GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Sos kurkowy

Sos kurkowy

Ten smaczny, niezwykle niskokaloryczny dodatek do dań mięsnych można przygotować zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych kurek.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g (pół szklanki) bulionu
– 100g kurki gotowane (świeże lub mrożone)
– 50g cebula (lub więcej)
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka koperku
– 1/4 łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– płaska łyżeczka mąki (3-5 g)

0:35

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

Wartość energetyczna sosu kurkowego przygotowanego według tej receptury jest na tyle niska, że wyżej wymieniona porcja, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku. 

Podobnie możecie Państwo ubogacać dania zawarte w Waszych jadłospisach dodając do mięs sos pieczarkowy, cebulowy, a nawet pieczeniowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchą patelnię (lub przetartą słoniną) wykładamy pokrojoną cebulę. Dodajemy sól i natkę pietruszki. Mieszamy, żeby sól mogła dotrzeć do cebuli i zmiękczyć ją. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
  2. Patelnię przykrywamy i całość opiekamy na średnim ogniu przez około 5 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy ugotowane wcześniej kurki, przykrywamy patelnię pokrywą i znowu ogrzewamy
  4. Po około 8-10 minutach podsmażoną cebulkę z kurkami  zalewamy bulionem wymieszanym z odmierzoną ilością (3-5g) mąki.
  5. Dodajemy drobno pokrojony świeży koperek lub natkę pietruszki.
  6. Korzystając z możliwości stosowania dodatkowo poza dietą śmietanki 10% (5-10g) zabielamy sos.
  7. Całość krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:

Jeśli przygotowujemy małą jednodniową porcję, wygodnie jest korzystać z 10% śmietanek do kawy (porcja to 10g).

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY