GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Sos kurkowy
Sos kurkowy
Ten smaczny, niezwykle niskokaloryczny dodatek do dań mięsnych można przygotować zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych kurek.
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 100g (pół szklanki) bulionu
– 100g kurki gotowane (świeże lub mrożone)
– 50g cebula (lub więcej)
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka koperku
– 1/4 łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– płaska łyżeczka mąki (3-5 g)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA
Wartość energetyczna sosu kurkowego przygotowanego według tej receptury jest na tyle niska, że wyżej wymieniona porcja, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku.
Podobnie możecie Państwo ubogacać dania zawarte w Waszych jadłospisach dodając do mięs sos pieczarkowy, cebulowy, a nawet pieczeniowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na suchą patelnię (lub przetartą słoniną) wykładamy pokrojoną cebulę. Dodajemy sól i natkę pietruszki. Mieszamy, żeby sól mogła dotrzeć do cebuli i zmiękczyć ją. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
- Patelnię przykrywamy i całość opiekamy na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy ugotowane wcześniej kurki, przykrywamy patelnię pokrywą i znowu ogrzewamy
- Po około 8-10 minutach podsmażoną cebulkę z kurkami zalewamy bulionem wymieszanym z odmierzoną ilością (3-5g) mąki.
- Dodajemy drobno pokrojony świeży koperek lub natkę pietruszki.
- Korzystając z możliwości stosowania dodatkowo poza dietą śmietanki 10% (5-10g) zabielamy sos.
- Całość krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:
Jeśli przygotowujemy małą jednodniową porcję, wygodnie jest korzystać z 10% śmietanek do kawy (porcja to 10g).