GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE 

Polędwiczki w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– polędwiczka wieprzowa, 100g
Sos:
– cebula, 50g lub więcej
– kurki/pieczarki, 50g lub więcej
– sól, pieprz
– 70g bulion
– 25g śmietana 10-12%
– płaska łyżeczka (3g) mąki pszennej
– płaska łyżeczka musztardy
– 1/3 szt. ogórka konserwowego (ok. 20g), natka pietruszki

0:40

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja mięsa zawiera:
Energia (kcal)
163
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
6
Węglowodany (g)
5
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso kroimy na plastry (medaliony).

  2. Posypujemy je solą, pieprzem i krótko, około 3 minut z każdej strony opiekamy je na suchej patelni, nie doprowadzając do zrumienienia.

  3. Ściągamy mięso z patelni, przenosimy je na talerz.

  4. Cebulę kroimy, wykładamy na patelnię, solimy, dodajemy kurki, przykrywamy pokrywą i opiekamy tak, żeby nie przypiec zbyt mocno (chcemy, żeby sos, który przygotujemy był jasny).

  5. Kiedy cebula lekko zmięknie (około 5 minut) wlewamy na patelnię bulion dokładnie wymieszany ze śmietanką i mąką.

  6. Całość ciągle mieszając powoli zagotowujemy.

  7. Dodajemy płaską łyżeczkę musztardy i drobno pokrojony ogórek konserwowy (około 15-20g, żeby sos nie był zbyt kwaśny).

  8. Do sosu wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 5 minut.

NASZA RADA:

Danie może być przygotowane, jako alternatywa do Potrawki, która od czasu do czasu gości w Państwa dietach.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY