GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE
Potrawka
Potrawka to bardzo delikatne danie mięsne. Świetnie smakuje z ziemniakami puree i bukietem warzyw gotowanych. Smaku dopełnia świeży koper.
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso w białym sosie z dowolnym dodatkiem, np. ziemniakami lub ryżem.
Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- Pieczarki, szparagi
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– 100g mięso (z listy mięs dozwolonych)
– 25g śmietanka 10-12% (słodka)
– 40g wywar po gotowanym mięsie (bulion)
– 3g mąka (płaska łyżeczka)
– przyprawy: sól, pieprz, koper
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mięso, np. filet kurczaka gotujemy około 30 minut z przyprawami (sól, pieprz) i włoszczyzną lub wykorzystujemy mieszankę warzyw suszonych, np. Vegeta Natur.
- Ugotowane mięso wykładamy na talerz.
- W osobnym małym naczynku łączymy mąkę ze śmietanką. Dobrze rozcieramy grudki.
- Odmierzamy przewidzianą w diecie porcję wywaru po gotowanym mięsie. Bulion podgrzewamy i powoli wlewamy do niego zawiesinę mąki ze śmietanką. Całość krótko zagotowujemy ciągle mieszając.
- Dodajemy świeży koperek i ewentualnie przyprawy typu sól i pieprz.
Do sosu można wrzucić wcześniej ugotowane pieczarki, szparagi, lub przewidziane w diecie warzywa, np. marchewkę z dodatkiem fasolki szparagowej lub niewielką ilość zielonego groszku. - Na talerz wykładamy porcję mięsa, warzyw, ziemniaki lub ryż (w zależności, co przewiduje Państwa dieta). Danie polewamy odmierzoną porcją sosu.
NASZA RADA:
Z racji na niedużą ilość przewidzianego sosu, zdecydowanie wygodniej jest przygotować go od razu na trzy dni. Taką wersję przedstawiliśmy na filmiku. Przedstawione końcowe danie to średnia porcja obiadowa z wykorzystaniem 1/3 ilości sosu przygotowanego na filmie.
Potrawka to bardzo delikatne danie mięsne, stąd świetnie smakuje z ziemniakami puree. Jeśli Państwa dieta przewiduje dodatek ziemniaków, można przygotować je w takiej właśnie formie. Warto wtedy wykorzystać dozwoloną poza dietą porcję mleka (do 25g/dzień). Ten niewielki dodatek mleka sprawi, że puree będzie gładkie i wyjątkowo delikatne.