GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Potrawka

Potrawka to bardzo delikatne danie mięsne. Świetnie smakuje z ziemniakami puree i bukietem warzyw gotowanych. Smaku dopełnia świeży koper.

Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:

  • Mięso w białym sosie z dowolnym dodatkiem, np. ziemniakami lub ryżem.

Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • Pieczarki, szparagi

0:35

CZAS
PRZYGOTOWANIA

 

Uwaga!  Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g mięso (z listy mięs dozwolonych)
– 25g śmietanka 10-12% (słodka)
– 40g wywar po gotowanym mięsie (bulion)
– 3g mąka (płaska łyżeczka)
– przyprawy: sól, pieprz, koper

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. filet kurczaka gotujemy około 30 minut z przyprawami (sól, pieprz) i włoszczyzną lub wykorzystujemy mieszankę warzyw suszonych, np. Vegeta Natur.
  2. Ugotowane mięso wykładamy na talerz.
  3. W osobnym małym naczynku łączymy mąkę ze śmietanką. Dobrze rozcieramy grudki.
  4. Odmierzamy przewidzianą w diecie porcję wywaru po gotowanym mięsie. Bulion podgrzewamy i powoli wlewamy do niego zawiesinę mąki ze śmietanką. Całość krótko zagotowujemy ciągle mieszając.
  5. Dodajemy świeży koperek i ewentualnie przyprawy typu sól i pieprz.
    Do sosu można wrzucić wcześniej ugotowane pieczarki, szparagi, lub przewidziane w diecie warzywa, np. marchewkę z dodatkiem fasolki szparagowej lub niewielką ilość zielonego groszku.
  6. Na talerz wykładamy porcję mięsa, warzyw, ziemniaki lub ryż (w zależności, co przewiduje Państwa dieta). Danie polewamy odmierzoną porcją sosu.
NASZA RADA:

Z racji na niedużą ilość przewidzianego sosu, zdecydowanie wygodniej jest przygotować go od razu na trzy dni. Taką wersję przedstawiliśmy na filmiku. Przedstawione końcowe danie to średnia porcja obiadowa z wykorzystaniem 1/3 ilości sosu przygotowanego na filmie.

Potrawka to bardzo delikatne danie mięsne, stąd świetnie smakuje z ziemniakami puree. Jeśli Państwa dieta przewiduje dodatek ziemniaków, można przygotować je w takiej właśnie formie. Warto wtedy wykorzystać dozwoloną poza dietą porcję mleka (do 25g/dzień). Ten niewielki dodatek mleka sprawi, że puree będzie gładkie i wyjątkowo delikatne.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY