GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Sos cebulowy
Sos cebulowy
To świetny, niezwykle niskokaloryczny dodatek do dań mięsnych. Dobrze też sprawdza się jako okrasa do wszelkiego rodzaju pyz, klusek i innych potraw mącznych. Z racji na wyjątkowo niską wartość energetyczną może być na co dzień stosowany przez pacjentów.
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 100g cebula
– 100g bulion
– sól, szczypta
– łyżeczka mąki (ok. 5g) rozmieszana w łyżce zimnej wody
WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA
Wartość energetyczna sosu cebulowego przygotowanego według tej receptury jest na tyle niska, że wyżej wymieniona porcja, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku.
Podobnie możecie Państwo ubogacać dania zawarte w Waszych jadłospisach dodając do mięs sos pieczarkowy, kurkowy, a nawet pieczeniowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na suchą patelnię (lub przetartą słoniną) wykładamy pokrojoną cebulę.
- Wsypujemy sól, którą dokładnie wcieramy w cebulę. Spowoduje to, że cebula łatwiej zmięknie.
- Smażymy łącznie około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy całość nabierze intensywnego złotego koloru i zapachu zalewamy bulionem (około 100g) wymieszanym z łyżeczką (5g) mąki pszennej.
- Danie zagotowujemy. Gęste wylewamy na potrawę.