GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE
Gołąbki niskokaloryczne
Kiedy w diecie u Państwa pojawiły się: mięso, sos, ryż, warzywa, a do tego dysponujecie wolnym czasem, to znaczy, że przyszedł wyśmienity czas na gołąbki niskokaloryczne! Ponieważ od pomysłu do końcowego efektu mija niemało czasu, dlatego proponujemy ugotować danie od razu na 3 dni. Jeśli tak Państwo zdecydują, należy poniższe ilości składników pomnożyć przez ilość dni.
Przepis na gołąbki niskokaloryczne proponujemy wykorzystać, jeśli w diecie masz:
- Mięso w sosie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Oprócz tego, przygotowując danie będziesz korzystać z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- koncentrat pomidorowy, dla smaku: natka pietruszki, przyprawy
Biorąc pod uwagę, że ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie, bez wątpienia należy brać pod uwagę informacje zawarte w indywidualnym jadłospisie.
Jednym słowem, poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– 100g polędwiczka wieprzowa,
– 50g ryż,
– 3-4 liście białej kapusty,
– przyprawy,
– 15g koncentrat pomidorowy oraz
– 5g (czyli łyżeczka) mąki rozmieszana w łyżce wody lub bulionu
Z pewnością należy pamiętać, że
o ile składniki zawierają ilości, które tworzą jedną porcję, o tyle filmik przedstawia przygotowanie trzech przykładowych porcji niskokalorycznych gołąbków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nacinamy kapustę przy głąbie. Chodzi o to, żeby łatwiej było oddzielić pojedyncze liście. W dużym garnku obgotowujemy główkę kapusty. Raz na jakiś czas sprawdzamy, czy liście miękną i lekko oddzielają się od całej główki kapusty. Chodzi o to, żeby łatwo było je oddzielić. Ważne, żeby liście były jednocześnie miękkie, ale też nie “darły się” przy formowaniu gołąbków.
- Do 100g wrzątku wrzucamy 50g ryżu z dodatkiem odrobiny soli. Od tego momentu ryż gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
- W tym czasie mielimy mięso.
- Kiedy ryż przestygnie, łączymy go z mięsem.
- Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką ulubionych przypraw do mięs.
- Formujemy gołąbki.
- Gotujemy je około godziny w delikatnym bulionie. Biorąc pod uwagę, że potrawa podczas gotowania powinna być całkowicie zanurzona, należy użyć dość dużego garnka. Jeśli chodzi o czas gotowania, to jeżeli dysponują Państwo szybkowarem, danie gotujemy 25 minut, natomiast w sposób tradycyjny – 60 minut.
- Żeby z powstałego wywaru przygotować sos trzeba do 100 ml przestudzonego wywaru powstałego po gotowaniu gołąbków dodać koncentrat pomidorowy i mąkę. Najpierw zawiesinę dokładnie mieszamy, potem stopniowo podgrzewamy uzyskując w ten sposób zagęszczenie sosu.
NASZA RADA:
- Pamiętajmy, że mięso przeznaczone do mielenia musi być chude, czyli wybrane z listy mięs dozwolonych. Ogólnie rzecz biorąc, bezpiecznie będzie zmielić je samodzielnie lub w sklepie „pod naszym nadzorem”.
- Z pewnością sos pomidorowy jest najsmaczniejszy na domowym przecierze. Zważywszy jednak na to, że nie zawsze jest w domowej spiżarce, przepis zawiera wśród składników koncentrat pomidorowy. Rzecz jasna, przygotowując niskokaloryczne gołąbki można użyć zarówno koncentratu (15 g), jak i domowego przecieru (60g).