GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

To wspaniała, niezwykle lekkostrawna propozycja dania mięsnego.
Pieczeń z indyka smakuje zarówno jako posiłek na ciepło, jak i w formie wędliny.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– filet z indyka (lub polędwica z indyka), 800g
– przyprawy, zioła, natka pietruszki
– musztarda,
– odrobina ciepłej wody

1:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

8

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
83
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
0
Ilość porcji z przepisu
8

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet z indyka, jak każde mięso podczas obróbki termicznej, zmienia swoją masę.  Dla łatwego przeliczenia właściwej dla Państwa porcji proponujemy skorzystać z „Przelicznika” lub dokonać samodzielnych obliczeń. W jednym i drugim przypadku ważne jest, żeby zważyć mięso przed przyrządzeniem.

  1. Z ulubionych przypraw do mięs (np. majeranek, czosnek, sól (płaska łyżeczka), pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, curry…), musztardy i wody robimy zawiesinę. Dokładnie smarujemy mięso i wykładamy na blachę do pieczenia mięs lub żaroodporny talerz.
  2. Do nagrzanego do temperatury 250°C piekarnika wkładamy mięso i pieczemy je 15 minut. Po tym czasie polewamy mięso 3-4 łyżkami wody. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160°C i całość pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
  3. Jeśli woda intensywnie paruje, polewamy jeszcze kilkakrotnie mięso. Należy to robić z umiarem, ponieważ zbyt duża ilość dodanej wody sprawi, że powstały sos nie będzie smaczny, esencjonalny.
  4. Z powstałego po pieczeniu odcieku przygotowujemy sos.
  5. Do filiżanki wlewamy około 5 łyżek wody, dodajemy płaską łyżeczkę mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy. Powstała zawiesina posłuży nam do zagęszczenia sosu.
  6. Do garnuszka zlewamy powstały podczas pieczenia wywar, zagotowujemy go i powoli wlewamy zawiesinę mąki z wodą. W ten sposób zagęszczamy sos. Krótko zagotowujemy.
  7. Mięso ponownie ważymy i właściwie przeliczoną porcję wykładamy na talerz.
  8. Polewamy sosem.
NASZA RADA:

1. Jeśli nie mamy czasu, można stosować gotowe mieszanki warzyw do mięs sprawdzając wcześniej ich skład (polecamy m.in. Vegetę Naturalną do mięs)
2. Pamiętajmy, żeby porcje mięsa kroić zawsze w poprzek włókien.
3. Mięso indyka będzie jeszcze bardziej soczyste i delikatne, jeśli użyjemy metody pieczenia w niskich temperaturach, o czym wspominaliśmy przy okazji omawiania przygotowania polędwiczki wieprzowej w niskich temperaturach więcej… . Czas pieczenia w niskich temperaturach dla fileta o wadze około 800g, to 2 godziny i 15 minut.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY