Stek wołowy
Klasyczny stek z polędwicy wołowej, to danie nie tylko smaczne, bogate w cenne dla zdrowia składniki, ale również wyjątkowo niskokaloryczne. Nie sposób też nie wspomnieć o wysokiej zawartości w polędwicy wołowej łatwo przyswajalnego żelaza. Porcja 150g mięsa dostarcza go aż 5 mg.
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą, ryżem lub z chlebem (kolacja).
Możesz powiększyć danie korzystając z następujących produktów dozwolonych poza dietą
- pieczarki, cebula, mix sałat.
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– polędwica wołowa, 150g
– sól, pieprz
– mix sałat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Mięso kroimy na stek o grubości około 4-5 cm.
- Wierzch i spód mięsa doprawiamy gruboziarnistym pieprzem i pocieramy słoniną.
- Mięso kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię beztłuszczową. Smażymy 2 minuty z każdej ze stron.
- Stek przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na:
a) 2-3 minuty – stek krwisty
b) 5 minut – stek midium
c) 10 minut – stek wysmażony - Mięso wykładamy z piekarnika i na chwilę zostawiamy, żeby odpoczęło. W przeciwnym razie część soku z mięsa wypłynie na talerz.
- Jeśli dieta przewiduje ziemniaki, wyjątkowo smaczne będą pieczone w formie ćwiartek w piekarniku.
NASZA RADA:
Jeśli dzień należy do tych, w których głód nie daje Państwu o sobie zapomnieć, zaplanowane w diecie warzywa proponujemy wykorzystać do przygotowania zupy na czystym bulionie. Natomiast do steku i zaplanowanych w diecie ziemniaków dokładamy mix sałat, których ilość w diecie nie jest limitowana.