a'la Shoarma
Filet z udka kurczaka to świetny pomysł na łatwostrawne i bogate w składniki odżywcze danie. Wystarczy dodatek odpowiednich ziół i przypraw, żeby zwykłe dietetyczne danie przekształciło się w pełną smaku, chętnie zjadaną, przede wszystkim przez dzieci a'la Shoarmę.
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Przepis może tez być pomocny, kiedy dieta przewiduje mięso na kolację.
Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- pieczarki, cebula, dla smaku: natka pietruszki.
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– mięso z udek kurczaka, 100g
– przyprawy do mięso, typu: Shoarma, Gyros
– opcjonalnie pieczarki, cebula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mięso, np. filet z udek kroimy na drobne cząstki.
- Na każde 100g mięsa wsypujemy około 2-3g (łyżeczka) przypraw i ziół do Shoarmy. Dodajemy łyżkę wody. Dokładnie mieszamy.
- Na suchą rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i opiekamy je pod przykryciem (około 2 min.).
- Mieszamy i dalej opiekamy pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
- Po tym czasie możemy dodać pokrojone pieczarki (80g lub więcej) i cebulkę (50g lub więcej). Całość należy wtedy dodatkowo doprawić solą i pieprzem i opiec dodatkowe 3-4 minuty pod przykryciem.
NASZA RADA:
- Dodatek pieczarek, cebuli nie tylko wpływa na smakowitość potrawy, ale też niewątpliwie powoduje, że dania jest objętościowo więcej.
- Warto nie przekraczać koniecznego czasu przetrzymywania mięsa na patelni. Kawałki kurczaka będą wtedy soczyste i smaczne.
- Nie warto przygotowywać mięsa w opisany sposób na następne dni. Staje się ono twarde i mało smaczne.
- Idealnym dodatkiem do shoarmy są talarki ziemniaczane przygotowane bez dodatku tłuszczu obejrzyj film
Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443