GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Z patelni beztłuszczowej

Z patelni beztłuszczowej

To chyba najprostsza i najszybsza forma przygotowania mięsa w sposób dietetyczny. Odpowiednio krótki czas przetrzymywania mięsa na źródle ciepła daje gwarancję mięsa soczystego, nieprzesuszonego. Dodatek sosu pieczarkowego, czy cebulowego sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej atrakcyjne.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g polędwiczka drobiowa lub inne dozwolone mięso 
– przyprawa do mięs
– gorąca woda

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
98
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
1,3
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Własną kompozycję przypraw lub gotową naturalną mieszankę przypraw rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Mięso, np. polędwiczki z kurczaka zamaczamy w przygotowanej zawiesinie (nie powinna być zbyt gęsta) i wykładamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Opiekamy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 minut z każdej strony.

NASZA RADA:
  1. Przyprawy do mięs możemy tworzyć sami poprzez wymieszanie ziół i przypraw, które lubimy, np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, w przypadku drobiu curry, kolendra…, lub też kupując gotowe mieszanki, które w swoim składzie nie zawierają żadnych dodatków chemicznych w postaci wzmacniaczy smaku, barwników, itp., np. Vegetę Naturalną do mięs.
  2. Warto zadbać o odpowiedni czas opiekania mięsa na patelni. Jeśli będzie on zbyt długi, mięso będzie suche, niesmaczne.
  3. Dla urozmaicenia posiłku można przygotować i dodać do dania Sos pieczarkowy, Sos cebulowy lub Sos kurkowy

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY