GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Kofta

Kofta

Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, przyprawione w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – my użyjemy polędwiczki wieprzowej.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g polędwica wieprzowa lub  mięso wybrane z mięs dozwolonych,
– przyprawy, zioła, warzywa,
– musztarda, ketchup (opcjonalnie)

Potrzebne będą też drewniane patyczki.

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
110
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
3
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso mielimy lub siekamy nożem.
  2. Dodajemy sól i mieszaninę przypraw typowych dla tego dania: czosnek, oregano, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, imbir lub też, jak w naszym przypadku przyprawy, które trochę sprowadzają smak libańskiej kofty do naszych rodzimych mielonych, czyli: majeranek, czosnek, mieloną paprykę, drobno pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki. 
  3. Dokładamy pół łyżeczki musztardy i ketchupu.
  4. Masę dokładnie wyrabiamy. 
  5. Oblepiamy mięsem patyki do szaszłyków i pieczemy pod przykryciem na beztłuszczowej patelni na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
  6. Można też przygotowane mięso położyć na talerzu żaroodpornym lub blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
NASZA RADA:

Jeśli danie przygotowujemy na grillu węglowym należy pamiętać, żeby wcześniej namoczyć patyczki.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY