GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Pulpety w sosie koperkowym

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g zmielony filet kurczaka
– 6g bułka tarta (1 łyżka)
– 17-20g woda (2 łyżki)
– 10g jajko (1 łyżka wcześniej rozbełtanego)
– natka pietruszki
– sól, pieprz, majeranek, czosnek, Vegeta Natur, chili
Sos:
– 50g bulion, w którym gotowane były pulpety
– 25g śmietanka 10-12%
– koperek,
– sól, pieprz
– 2 łyżki wody + 3-4g mąki pszennej (płaska łyżeczka)

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
200
Białko (g)
25
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
8
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. filet z kurczaka mielimy lub siekamy drobno nożem.
  2. Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, sól, pieprz i inne przyprawy (jeśli chcemy, żeby pulpety były jasne, powinniśmy dodawać niewielką ilość przypraw o czerwonej intensywnej barwie).
  3. Masę dokładnie wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  4. Do garnka, w którym będziemy przygotowywać obiad wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy pulpety (około 10 minut).
  5. Przygotowujemy sos: Do garnuszka wlewamy około 60g wywaru, w którym gotowaliśmy mięso oraz 40g śmietanki 10-12%.
  6. Na gotujący się wywar wlewamy powoli zawiesinę przygotowaną z płaskiej łyżeczki mąki i 2 łyżek wody.
  7. Do sosu wkładamy ugotowane pulpety i dodajemy świeży koperek.
  8. Całość krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:

Z racji na pracochłonność (mielenie mięsa, itp.) warto przygotować pulpety od razu na 2-3 porcje. W tym celu należy przemnożyć ilość składników podanych w diecie przez ilość przewidzianych porcji.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY