GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> MIĘSO inaczej

Zupa Gulaszowa

Możesz wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz przynajmniej:
  • 100g mięsa
  • 100g ziemniaków
  • 100g warzyw

oraz skorzystasz z następujących
produktów dozwolonych poza dietą:

  • 10g koncentratu pomidorowego
  • 10g jajka
  • 10g mąki
  • bulion, natka pietruszki

Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!

Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie 

bądź telefonicznie: 602 613 443

1:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

3

LICZBA
PORCJI

SKŁADNIKI (ilości przykładowe na 3 dni):

 – 300g mięso z udek kurczaka
 – 300g warzyw mieszanych, np.
     cebula (na filmie 90g)
     pieczarki (u nas 30g)
     papryka (u nas 40g)
     marchew (u nas 30g)
     fasolka szparagowa, świeża lub mrożona (u nas 60g)
     seler, por, pietruszka (u nas 30g)
     groszek lub kukurydza (u nas 10g)
 – 300g ziemniaki
 – 450g bulion esencjonalny
 – sól (3g), pieprz, chili, inne przyprawy
 – natka pietruszki
 – 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (10g)

Ewent. kluseczki: łyżka jajka (15g), łyżka mąki (15g), szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso kroimy w kostki o boku ok. 1,5-2 cm, łączymy z zawiesiną przygotowaną z odrobiny wody wymieszaną z solą, słodką sproszkowaną papryką, majerankiem, czosnkiem, słodką papryką, Vegetą naturalną do mięs, odrobiną mielonego kminku. Doprawione mięso „smażymy” na patelni beztłuszczowej do mocnego zrumienienia (10-15 min.). Mieszając staramy się zbierać z dna patelni „smak” tak, żeby był spójny z mięsem. Opiekamy tak długo, aż mięso nabierze intensywnej barwy.
  2. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki. Opiekamy kolejne 15 minut. Przed końcem „smażenia” możemy dodać natkę pietruszki.
  3. Całość zalewamy rosołem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele ang., jeśli lubimy, również szczyptę kminku w całości. Dokładamy wszystkie warzywa łącznie z ziemniakami.
  4. Zupę dusimy około 20 minut (w zależności, czy chcemy mniej bulionu, czy więcej garnek przykrywamy lub nie.
  5. W zależności od preferencji smakowych doprawiamy do smaku solą i odrobiną chili.
  6. Przed samym podaniem mąkę (z odrobiną soli) rozprowadzamy jajkiem, ciasto w małych kawałkach wkładamy łyżką do zupy. Gotujemy jeszcze 5-8 minut na bardzo małym ogniu. Uzyskane w ten sposób kluski są wykorzystaniem dozwolonej poza dietą łyżeczki mąki i jajka nawet, jeśli nie przewiduje ich Państwa dieta.

NASZA RADA:

Warto podane ilości składników przemnożyć i przygotować 2-3 porcje dania.  Film przedstawia przygotowanie zupy z trzech przykładowych porcji składników.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY