GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Hamburger

Hamburger

Mięso wołowe jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, których próżno szukać w innych gatunkach mięs. Zdrowo przygotowany Hamburger jest smacznym i zdrowym daniem.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– chuda wołowina (np. polędwica), 100g
– korniszon, połowa małej cebulki
– sól, pieprz, musztarda, ketchup,
– inne przyprawy wg uznania

Dodatkowo do bułki: sałata każdego typu. W dowolnej ilości można również dodać pieczarki, które przygotujemy wspólnie z mięsem na patelni beztłuszczowej.

0:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja mięsa zawiera:
Energia (kcal)
112
Białko (g)
20
Tłuszcz (g)
4
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wołowinę mielimy na grubym sitku lub siekamy drobno nożem. Przekładamy do miski.
  2. Pokrojony korniszon i pokrojoną w kosteczkę białą lub czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Dodajemy      łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę musztardy Dijon.
  3. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel sosu piri-piri, pokrojoną   natkę pietruszki, czosnek.
  4. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy.
  5. Formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy.
  6. Uformowane hamburgery układamy na patelni beztłuszczowej.
  7. Opiekamy krótko, około 1-2 minut z obu stron.

Film jest propozycją przygotowania trzech porcji dania. Obliczenia i składniki podane są dla jednej przykładowej porcji.

 

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY