GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Szaszłyk

Szaszłyk​

Szaszłyk kojarzy nam się z letnim grillowaniem. Ale przecież również zimą może być szybkim daniem, które przerwie monotonię diety.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– filet z kurczaka lub inne mięso wybrane z mięs dozwolonych na diecie, 100g
– przyprawy, zioła
– odrobina ciepłej wody
– cebula, pieczarki, cukinia…

Potrzebne będą też drewniane patyczki.

0:25

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
98
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
1,3
Węglowodany (g)
0
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Własną kompozycję przypraw lub np. Przyprawę do mięs Natur (Vegeta) rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Mięso kroimy w kostkę. Opcjonalnie przygotowujemy krążki obranej cukinii, pieczarki, pomidorki. Wszystko doprawiamy otrzymaną zawiesiną.
  3. Przygotowujemy patyczki do szaszłyków, na które nakładamy mięso i pozostałe składniki.
  4. Szaszłyki opiekamy na patelni beztłuszczowej pod przykryciem około 8-10 minut.
NASZA RADA:

Warto nie przedłużać procesu opiekania, żeby mięso było soczyste, smaczne.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY