GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Mięso przygotowane w papirusie (papier do pieczenia)

Mięso z papirusu

To dobra i łatwa forma przygotowania mięsa bez dodatku tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że konieczne jest zachowanie pewnych reguł dotyczących prawidłowego użycia papieru do pieczenia w wysokiej temperaturze.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g filet kurczaka lub inne dozwolone mięso

– gotowy pergamin z mieszanką ziół Winiary “Pomysł na…Papirus”

Papier możemy przygotować samodzielnie

0:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
98
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
1,3
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odważoną porcję mięsa umieszczamy w papierze i opiekamy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony. 

Jeśli danie chcemy przygotować samodzielnie od podstaw (film nr 2), potrzebne nam będą: pergamin (papier do pieczenia), ulubiona naturalna przyprawa do mięs, cebulka, papryka, natka pietruszki, odrobina gorącej wody.

  1. W małym naczynku mieszamy przyprawę do mięs z wodą (na 100g mięsa wystarczy łyżeczka przyprawy i łyżeczka wrzątku). Dodajemy natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulkę i paprykę, opcjonalnie musztardę.
  2. Tą dość gęstą zawiesiną dokładnie smarujemy mięso, zawijamy w pergamin (papier do pieczenia) i kładziemy na suchą patelnię.
  3.   Opiekamy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
NASZA RADA:
  1. Warto pamiętać, że papieru do pieczenia nie powinno się ogrzewać powyżej jego wytrzymałości na temperaturę. Najczęściej jest to 220 stopni. Stąd płyta powinna być nastawiona na średnią moc.
  2. Warto również zadbać o odpowiedni czas opiekania mięsa na patelni. Jeśli będzie on zbyt długi, mięso będzie suche i niesmaczne.
  3. Dla urozmaicenia posiłku można przygotować i dodać do dania Sos pieczarkowy, Sos cebulowy lub Sos kurkowy

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY