GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MAKARON -> Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka
z makaronem

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 60g makaron
– 30g chuda wędlina bez konserwantów
– cebulka, pieczarki (dowolna ilość)
– 20g ser Mozzarella w kulce
– 10g (łyżka) koncentrat pomidorowy lub ketchup
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, inne…

0:25

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
336
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
51
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchej patelni opiekamy drobno pokrojoną cebulkę, i pieczarki (ilości wg uznania).
  2. Po 3-5 minutach, kiedy cebulka zmięknie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
  3. Doprawiamy ulubionymi ziołami, np. oregano, papryką słodką, chili, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub odrobinę suszonego), świeżą (lub suszoną) bazylię.
  4. Dokładamy wędlinę, łyżkę koncentratu pomidorowego lub ketchupu, pokrojony w kosteczkę ser Mozzarella.
  5. Całość krótko zapiekamy bezpośrednio na patelni. Można również danie zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (180 stopni, 10 minut).
NASZA RADA:

Warto zadbać o zakup wędlin, które nie są konserwowane. Azotany (konserwant) ulegają pod wpływem podwyższonej temperatury przy opiekaniu, przekształceniu w wysoce niekorzystne dla zdrowia związki. Jest w tej chwili wiele sklepów, które maja dość szeroki wybór wysokogatunkowych produktów, pozbawionych sztucznych dodatków, w tym konserwantów. Polecamy np. wędliny Pikok-PURE (Lidl)

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY