GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MAKARON -> Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 60g makaron
– 100g przecier własny (lub pół puszki) krojonych pomidorów
– 50g woda
– kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
– pół ząbka czosnku lub czosnek suszony
– szczypta: bazylii, oregano, cukru, soli, pieprzu ziołowego…

0:20

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
263
Białko (g)
9
Tłuszcz (g)
2
Węglowodany (g)
53
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filmik przygotowaliśmy zgodnie z propozycją, którą przedstawiliśmy Państwu w części: NASZA RADA.

  1. Gotujemy makaron.
  2. Wymieszany przecier pomidorowy z wodą wylewamy na patelnię.
  3. Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych, świeżą bazylię, wyciśnięty czosnek i przyprawy, także sól i cukier do smaku.
  4. Kiedy sos zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia kilka minut aż sos zredukuje się (5-10 minut). Co jakiś czas mieszamy.
  5. Do odpowiednio gęstego sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerz.
  6. Dla smaku i ozdoby dodajemy poszarpany lub cały liść świeżej bazylii.
NASZA RADA:
  1. Dla zwiększenia porcji, przygotowujemy sos z cebulką i pieczarkami. W tym przypadku przygotowanie dania rozpoczynamy od wrzucenia na patelnię pokrojonej cebulki i pieczarek. Warzywa solimy i opiekamy na niedużym ogniu pod przykryciem około 4-6 minut, aż zmiękną. Kiedy pieczarki i cebulka są miękkie wylewamy przecier pomidorowy z wodą i dalej postępujemy, jak wyżej.
  2. Jeśli korzystamy z gotowych pomidorów w puszce, warto jest kupić pomidory już doprawione bazylią i czosnkiem.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY