GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MAKARONY -> Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem

To danie łączy ze sobą smak i prostotę wykonania. Nie dziwi więc nas, że większość Pacjentów okazuje duże zadowolenie, kiedy w ich diecie pojawia się właśnie Jajko z makaronem.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– jajko 50g (1szt.)
– makaron 50g
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, inne…

Opcjonalnie:
– cebulka (dowolna ilość)
– pieczarki lub kurki (dowolna ilość)

0:25

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
266
Białko (g)
13
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
39
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron (kształt dowolny) gotujemy do miękkości.
  2. Wykładamy go na średnio rozgrzaną patelnię beztłuszczową i wbijamy jajko/jajka.
  3. Szybko mieszamy i przetrzymujemy na źródle ciepła tak długo, aż danie osiągnie lubianą przez nas konsystencji.
  4. Wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorem lub dekorujemy bazylią.

    Dla zwiększenia porcji możemy najpierw opiec na suchej patelni pod przykryciem drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki bądź kurki (ilości wg uznania). Potem dodajemy makaron i postępujemy jak wyżej.

NASZA RADA:

Jeśli chcemy skorzystać z makaronu domowego, należy przygotować makaron z 45 g mąki pszennej i 2 łyżek rozbełtanego jajka. Podana receptura będzie równoważna z użyciem 50 g suchego makaronu zakupionego w sklepie.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY