GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Makaron z mięsem w białym sosie

Makaron z mięsem
w białym sosie

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

Mięso dozwolone, np. filet kurczaka lub filet z udka, 100g
– sól, pieprz, czosnek, inne przyprawy
– opcjonalnie pieczarki, cebula
Sos
– 50g bulion,
– 25g śmietana 10-12%,
– 3g mąka pszenna (płaska łyżeczka)
Makaron, 50g

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
337
Białko (g)
26
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
42
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do naczynka wlewamy bulion, śmietankę i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy.
  2. Na patelnię wykładamy rozdrobnione mięso (można dodać cebulkę i pieczarki).
  3. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i osmażamy pod pokrywą około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Patelnię odstawiamy z palnika i delikatnie wlewamy zawiesinę  śmietanki z mąką.
  5. Krótko zagotowujemy.
  6. Dokładamy ugotowany makaron, np. Pene lub szerokie wstążki
  7. Danie posypujemy natką pietruszki
  8. Zapewne Państwa dieta przewiduje dodatek porcji warzyw. Proponujemy przygotować je w formie surowej, gotowanej lub jako skromną Zupę z samych warzyw.
NASZA RADA:

Danie równie dobrze smakuje z ryżem. Ponieważ w dietach wymiana ryżu na makaron jest dozwolona, nie ma przeciwwskazań do stosowania zamiennie jednego i drugiego dodatku. 

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY