GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE

Gulasz drobiowy

To szybkie, proste do przygotowania i smaczne danie.

Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:

  • Mięso w sosie z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • pieczarki, cebula, dla smaku: natka pietruszki.

0:25

CZAS
PRZYGOTOWANIA

 

Uwaga!  Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g mięso z udek kurczaka lub inne dozwolone
– przyprawy do mięs (ok. 3g lub wg preferencji)
– opcjonalnie:
   – pieczarki (u nas 80g),
   – cebula (u nas 50g)
– 100g bulion lub woda
– płaska łyżeczka mąki (ok. 3g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. filet z udka kurczaka kroimy na drobne cząstki.
  2. Na każde 100g mięsa przygotowujemy około 3g (łyżeczka) przypraw samodzielnie skomponowanych lub gotową mieszankę (polecamy m.in. Vegetę Naturalną do mięs).
  3. Mięso posypujemy przyprawami, wlewamy łyżkę wody i dokładnie całość mieszamy. Można to robić bezpośrednio na patelni beztłuszczowej.
  4. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór bulionu lub wody (100g) z mąką (płaska łyżeczka), który będzie stanowił bazę sosu.
  5. Na patelnię wykładamy mięso i opiekamy je pod przykryciem. Po około 3 minutach mieszamy i dalej opiekamy pod przykryciem kolejne 3 minuty.
  6. Po tym czasie możemy dodać pokrojone pieczarki (80g lub więcej) i cebulkę (50g lub więcej). Całość  dodatkowo doprawiamy i ponownie opiekamy około 4-5 minut pod przykryciem.
  7. Kiedy mięso nabierze intensywnego koloru zmniejszamy temperaturę płyty i delikatnie, ciągle mieszając wlewamy zawiesinę mąki z wodą.
  8. Po zagotowaniu sos jest gotowy.
  9. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i wykładamy na talerz.
NASZA RADA:

Jeśli danie przygotowujemy z większych ilości składników, musimy wydłużyć czas opiekania mięsa, pieczarek i cebuli. Ważna jest też odpowiednia wielkość patelni. Duża ilość mięsa na małej patelni sprawi, że mięso będzie się gotowało. Natomiast smak i aromat sosu uzyskamy tylko wtedy, kiedy mięso nabierze bardzo intensywnego koloru, będzie opiekane, a nie gotowane. 

Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443

MIĘSO W SOSIE MOŻNA PRZYGOTOWAĆ NA RÓŻNE SPOSOBY: