GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE
Gulasz drobiowy
To szybkie, proste do przygotowania i smaczne danie.
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso w sosie z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- pieczarki, cebula, dla smaku: natka pietruszki.
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– 100g mięso z udek kurczaka lub inne dozwolone
– przyprawy do mięs (ok. 3g lub wg preferencji)
– opcjonalnie:
– pieczarki (u nas 80g),
– cebula (u nas 50g)
– 100g bulion lub woda
– płaska łyżeczka mąki (ok. 3g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mięso, np. filet z udka kurczaka kroimy na drobne cząstki.
- Na każde 100g mięsa przygotowujemy około 3g (łyżeczka) przypraw samodzielnie skomponowanych lub gotową mieszankę (polecamy m.in. Vegetę Naturalną do mięs).
- Mięso posypujemy przyprawami, wlewamy łyżkę wody i dokładnie całość mieszamy. Można to robić bezpośrednio na patelni beztłuszczowej.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór bulionu lub wody (100g) z mąką (płaska łyżeczka), który będzie stanowił bazę sosu.
- Na patelnię wykładamy mięso i opiekamy je pod przykryciem. Po około 3 minutach mieszamy i dalej opiekamy pod przykryciem kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie możemy dodać pokrojone pieczarki (80g lub więcej) i cebulkę (50g lub więcej). Całość dodatkowo doprawiamy i ponownie opiekamy około 4-5 minut pod przykryciem.
- Kiedy mięso nabierze intensywnego koloru zmniejszamy temperaturę płyty i delikatnie, ciągle mieszając wlewamy zawiesinę mąki z wodą.
- Po zagotowaniu sos jest gotowy.
- Dodajemy świeżą natkę pietruszki i wykładamy na talerz.
NASZA RADA:
Jeśli danie przygotowujemy z większych ilości składników, musimy wydłużyć czas opiekania mięsa, pieczarek i cebuli. Ważna jest też odpowiednia wielkość patelni. Duża ilość mięsa na małej patelni sprawi, że mięso będzie się gotowało. Natomiast smak i aromat sosu uzyskamy tylko wtedy, kiedy mięso nabierze bardzo intensywnego koloru, będzie opiekane, a nie gotowane.
Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443