GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> JAJKA -> Jajko w sosie chrzanowym

Jajko w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy lub musztardowy jest świetnym i bardzo niskokalorycznym dodatkiem zarówno do dań, w których główną rolę gra gotowane jajko, jak i do tych z mięsem.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– bulion, 70g
– śmietanka 10-12%, 40g
– mąka pszenna, 3g (płaska łyżeczka)
– łyżka świeżego chrzanu (lub ze słoiczka)
– ew. odrobina soli

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja mięsa zawiera:
Energia (kcal)
80
Białko (g)
3
Tłuszcz (g)
5
Węglowodany (g)
6
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do małego naczynia wlewamy bulion, słodką śmietankę i dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
  2. Zawiesinę wylewamy do garnka lub na patelnię i powoli mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  3. Dodajemy tarty chrzan. 
  4. Całość krótko zagotowujemy.
  5. Sos wylewamy na gotowane jajko lub przygotowane mięso.

 

NASZA RADA:

Gotowane jajko jest równie smaczne z sosem musztardowym. Aby go przygotować do sosu dodajemy zamiast chrzanu – łyżkę musztardy.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY