GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa z samych warzyw

Zupa z samych warzyw

Wydaje się świetną propozycją, kiedy głód nie daje o sobie zapomnieć. Zupę taką pacjent może przygotować i zjeść zawsze, kiedy w diecie pojawiają się warzywa. Wykorzystane jarzyny, np. zaplanowane w diecie jako składnik drugiego dania obiadowego możemy zastąpić ogórkiem, sałatą, kapustą kwaszoną, lub innymi dozwolonymi w nieograniczonych ilościach warzywami.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– bulion, około 500g
– warzywa mieszane – 150 g
– koperek, natka pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i inne…

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
65
Białko (g)
8
Tłuszcz (g)
Węglowodany (g)
8
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na gorący bulion wrzucamy 150g mieszanych warzyw.
    Mogą to być warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszka, seler, ale również, szczególnie latem i jesienią mieszane warzywa, np. kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, marchew… (film)
  2. Dodajemy przyprawy, np. ziele angielskie, liść laurowy.
  3. Gotujemy około 20 minut (w szybkowarze 5 minut).
NASZA RADA:

Dla zwiększenia porcji można dodać warzywa z listy dozwolonych bez ograniczeń, np. cukinia, pieczarki…(film)

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY