GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Jak każda zupa - krem, tak i ta na bazie pomidorów, naprawdę jest daniem sycącym. Niewielki dodatek gotowanych warzyw do soku, czy przecieru pomidorowego sprawi, że zupa będzie miała konsystencje delikatnego kremu. Możliwości zastosowania różnych przypraw nada daniu indywidualnego charakteru, przez co krem z pomidorów nigdy się nie znudzi.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 150g bulion 
– 100g warzywa gotowane (marchew, cebula, inne wg uznania)
– 200g pomidory lub przecier (lub 150g pomidory z puszki)
– przyprawy: Vegeta Natur, chili, bazylia, czosnek, oregano…



0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
72
Białko (g)
5
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
14
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do 150g bulionu dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa.
  2. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (do miękkości).
  3. Wlewamy przecier lub pomidory z puszki, dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Można dołożyć łyżeczkę 10-12% śmietanki
NASZA RADA:

Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy bulion, który pozostał po gotowaniu warzyw.

Zupę krem z pomidorów można przygotować i spożyć również wtedy, kiedy nie jest ona przewidziana w jadłospisie, który Państwo od nas otrzymali. Należy wtedy przeznaczyć na zupę 100g przewidzianych w diecie warzyw, które miały być dodatkiem do dania obiadowego oraz 200g pomidorów dozwolonych poza dietą . Ubytek 100g warzyw do mięsa, ziemniaków czy ryżu można zrekompensować warzywami, których możecie Państwo spożywać w ilościach dowolnych.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY