GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Sos pieczeniowy
Sos pieczeniowy
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 100g esencjonalny sos własny po beztłuszczowym przygotowaniu Pieczeni z fileta indyka lub Mięsa z worka do pieczenia
– płaska łyżeczka mąki (ok. 3g) rozmieszana w niewielkiej ilości zimnej wody
WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA
Wartość energetyczna sosu pieczeniowego przygotowanego według tej receptury jest na tyle niska, że wyżej wymieniona porcja, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku.
Podobnie możecie Państwo ubogacać dania zawarte w Waszych jadłospisach dodając do mięs sos pieczarkowy, kurkowy lub cebulowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na wrzący wywar uzyskany po pieczeniu mięsa powoli wlewamy zawiesinę mąki z wodą. Wystarczy zagotować.