GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO W SOSIE -> Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Pieczarki, cebulka, odrobina mąki to wystarczające składniki, żeby przygotować delikatny, niezwykle niskokaloryczny sos, który ubogaci niejedno mięsne danie.
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 50g pieczarki (lub więcej)
– 30g cebula (lub więcej)
– 1 łyżka natki pietruszki
– płaska łyżeczka przypraw do mięs, np. Vegety Natur
– 100g (pół szklanki) wody
– płaska łyżeczka mąki (3-5 g)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA
Wartość energetyczna sosu pieczarkowego przygotowanego według tej receptury jest na tyle niska, że wyżej wymieniona porcja, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku.
Podobnie możecie Państwo ubogacać dania zawarte w Waszych jadłospisach dodając do mięs sos kurkowy, cebulowy, a nawet pieczeniowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na suchą patelnię wykładamy pokrojoną cebulkę, pieczarki, natkę.
- Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Patelnię przykrywamy pokrywą. Całość opiekamy, w zależności od mocy płyty 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowujemy około 100g wody, dodajemy do niej płaską łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy.
- Kiedy pieczarki i cebulka zmiękną i nabiorą koloru zalewamy je roztworem wody mąką.
- Sos krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:
Dla wzbogacenia smaku można dodać 1 łyżeczkę śmietany 10-12%. Jeśli przygotowujemy małą jednodniową porcję, wygodnie jest korzystać z 10% śmietanek do kawy (porcja to 10g).