Puree z warzyw i królika
z dodatkiem kaszki

To danie, które śmiało można nazwać jednogarnkowym

W proponowanym przez nas schemacie, w czwartym tygodniu do menu niemowlęcia wkraczają nowe niezwykle cenne produkty spożywcze. Są nimi zboża. Mąka z amarantusa i gryczana, obok tej jaglanej są najwartościowszymi mąkami. To dlatego proponowany przez nas jadłospis uwzględnia przede wszystkim dania przygotowywane na gryce, amarantusie i kaszce jaglanej (proso). 

Pierwsze ze zbóż proponujemy niemowlęciu w postaci niewielkiego dodatku do dania warzywno-mięsnego.  

Obraz autorstwa Freepik

SKŁADNIKI:

15 gmięso
50-100 gwarzyw
6 gkaszka (mąka) Bio

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 150g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania w sposób tradycyjny, dla niemowlęcia, które do diety ma już włączone warzywa wzdymające.

Posiłek taki proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w czwartym dniu siódmego tygodnia (TUTAJ).

Do przygotowania dania użyliśmy 15 g mięsa królika, w sumie 100 g warzyw oraz 6 g mąki amarantusowej. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Wstaw w niewielkim garnku około 150g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła warzywa. 
  4. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowane produkty.
  5. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować.
  7. W małym naczyniu rozprowadź łyżeczkę (ok. 6g) mąki, np. amarantusowej.
  8. Odmierz około 50g wywaru, w którym gotowane były warzywa i mięso. Jeśli jest jej zbyt mało, uzupełnij ilość wodą. 
  9. Wywar zagotuj i zagęść go wlewając powoli zawiesinę mąki z wywarem. Utrzymaj w temperaturze wrzenia około 1 minuty.
  10. Ugotowaną kaszkę połącz z warzywami i mięsem.
  11. Danie zblenduj. Gęstość puree reguluj poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody.

Jak najszybciej schłodź zupkę. Część wyłóż do miseczki i podaj niemowlęciu, pozostałą część włóż do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy tutaj.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. około 250 ml.
  4. Połóż przygotowane mięso oraz cząstki warzyw na sito, czyli górną część garnka.
  5. Przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a potem zmniejsz moc płyty grzewczej.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować. 
  7. Wywar (wodę spod sita) przeznacz na przygotowanie kaszki. Dalej postępuj jak wyżej

warto wiedzieć

W przypadku gotowania warzyw Bio metodą tradycyjną staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki warzywa, które zostały wypłukane podczas gotowania. Płyn ten możesz podać niemowlęciu do wypicia.

W początkowym etapie proponujemy omijać warzywa wzdymające, czyli: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony. Kiedy przyjdzie czas na owoce, zacznij od tych zawierających mniej błonnika, więcej piszemy tutaj