JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią -> Czwarty tydzień -> Puree z warzyw i królika z dodatkiem kaszki
Puree z warzyw i królika
z dodatkiem kaszki
To danie, które śmiało można nazwać jednogarnkowym
W proponowanym przez nas schemacie, w czwartym tygodniu do menu niemowlęcia wkraczają nowe niezwykle cenne produkty spożywcze. Są nimi zboża. Mąka z amarantusa i gryczana, obok tej jaglanej są najwartościowszymi mąkami. To dlatego proponowany przez nas jadłospis uwzględnia przede wszystkim dania przygotowywane na gryce, amarantusie i kaszce jaglanej (proso).
Pierwsze ze zbóż proponujemy niemowlęciu w postaci niewielkiego dodatku do dania warzywno-mięsnego.
Obraz autorstwa Freepik
SKŁADNIKI:
15 g | mięso |
30-100 g | warzyw |
6 g | mąka Bio |
Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 90-160g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).
Film przedstawia:
Przyrządzenie dania w sposób tradycyjny, dla niemowlęcia, które do diety ma już włączone warzywa wzdymające.
Posiłek taki proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w szóstym dniu ósmego tygodnia (TUTAJ).
Do przygotowania dania użyliśmy 15 g mięsa królika, ok. 100 g warzyw oraz 6 g mąki amarantusowej.
Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:
- Umyj mięso.
- Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
- Wstaw w niewielkim garnku około 150g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła warzywa.
- Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowane produkty.
- Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
- Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować.
- W małym naczyniu rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody łyżeczkę (ok. 6g) mąki, np. amarantusowej.
- Odmierz około 50g wywaru, w którym gotowane były warzywa i mięso. Jeśli jest jej zbyt mało, uzupełnij ilość wodą.
- Wywar zagotuj i zagęść go wlewając powoli zawiesinę mąki z wodą. Całość utrzymaj przez chwilę w temperaturze wrzenia.
- Ugotowaną kaszkę połącz z warzywami i mięsem.
- Danie zblenduj. Gęstość puree reguluj poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody.
Jak najszybciej schłodź zupkę. Część wyłóż do miseczki i podaj niemowlęciu, pozostałą część włóż do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy TUTAJ.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:
- Umyj mięso.
- Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
- Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. około 250 ml.
- Połóż przygotowane mięso oraz cząstki warzyw na sito, czyli górną część garnka.
- Przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a potem zmniejsz moc płyty grzewczej.
- Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować.
- Wywar (wodę spod sita) przeznacz na przygotowanie kaszki. Dalej postępuj jak wyżej
warto wiedzieć
Podobne danie uzyskać można dodając przed zblendowaniem do warzyw i mięsa ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, jaglaną lub ziarno amarantusa. Pamiętaj, że w początkowym etapie rozszerzania diety kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne.
W przypadku gotowania warzyw Bio metodą tradycyjną staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki warzywa, które zostały wypłukane podczas gotowania. Płyn ten możesz podać niemowlęciu do wypicia.