Puree z warzyw i królika
z dodatkiem kaszki

To danie, które śmiało można nazwać jednogarnkowym

W proponowanym przez nas schemacie, w czwartym tygodniu do menu niemowlęcia wkraczają nowe niezwykle cenne produkty spożywcze. Są nimi zboża. Mąka z amarantusa i gryczana, obok tej jaglanej są najwartościowszymi mąkami. To dlatego proponowany przez nas jadłospis uwzględnia przede wszystkim dania przygotowywane na gryce, amarantusie i kaszce jaglanej (proso). 

Pierwsze ze zbóż proponujemy niemowlęciu w postaci niewielkiego dodatku do dania warzywno-mięsnego.  

Obraz autorstwa Freepik

SKŁADNIKI:

15 gmięso
30-100 gwarzyw
6 gmąka Bio

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 90-150g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania w sposób tradycyjny, dla niemowlęcia, które do diety ma już włączone warzywa wzdymające.

Posiłek taki proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w piątym dniu siódmego tygodnia (TUTAJ).

Do przygotowania dania użyliśmy 15 g mięsa królika, ok. 100 g warzyw oraz 6 g mąki amarantusowej. 

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Wstaw w niewielkim garnku około 150g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła warzywa. 
  4. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowane produkty.
  5. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować.
  7. W małym naczyniu rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody łyżeczkę (ok. 6g) mąki, np. amarantusowej.
  8. Odmierz około 50g wywaru, w którym gotowane były warzywa i mięso. Jeśli jest jej zbyt mało, uzupełnij ilość wodą. 
  9. Wywar zagotuj i zagęść go wlewając powoli zawiesinę mąki z wodą. Całość utrzymaj przez chwilę w temperaturze wrzenia.
  10. Ugotowaną kaszkę połącz z warzywami i mięsem.
  11. Danie zblenduj. Gęstość puree reguluj poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody.

Jak najszybciej schłodź zupkę. Część wyłóż do miseczki i podaj niemowlęciu, pozostałą część włóż do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy TUTAJ.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. około 250 ml.
  4. Połóż przygotowane mięso oraz cząstki warzyw na sito, czyli górną część garnka.
  5. Przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a potem zmniejsz moc płyty grzewczej.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować. 
  7. Wywar (wodę spod sita) przeznacz na przygotowanie kaszki. Dalej postępuj jak wyżej

warto wiedzieć

Podobne danie uzyskać można dodając przed zblendowaniem do warzyw i mięsa ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, jaglaną lub ziarno amarantusa. Pamiętaj, że w początkowym etapie rozszerzania diety kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne. 

W przypadku gotowania warzyw Bio metodą tradycyjną staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki warzywa, które zostały wypłukane podczas gotowania. Płyn ten możesz podać niemowlęciu do wypicia.