4. tydzień rozszerzania diety niemowląt kp

Jestem na początku 7. miesiąca!
Mam 6 miesięcy i tydzień.
Wchodzę w 28. tydzień życia

lub inaczej, jeśli Rodzice zdecydowali iść inną, również właściwą drogą; sprawdź, co mówią Eksperci



Temat: WPROWADZAMY OWOCE I ZBOŻA BEZGLUTENOWE*.
ROZSZERZAMY ASORTYMENT MIĘSA I WARZYW.

Składniki posiłku głównego

Deser

DZIEŃ 1.  

Ziemniak, koper, cielęcina, warzywa

JABŁKO

DZIEŃ 2.  

Cielęcina, warzywa, MĄKA GRYCZANA

Jabłko 

DZIEŃ 3.  

Cielęcina, warzywa, mąka gryczana

BANAN

DZIEŃ 4.

Ziemniak, warzywa, INDYK

Mąka gryczana + jabłko = kaszka

DZIEŃ 5. 

Ziemniak, indyk, warzywa

Mąka gryczana + MORELA = kaszka 

DZIEŃ 6. 

Ziemniak, pstrąg Bio, warzywa, FASOLKA SZP.

Banan

DZIEŃ 7. 

Indyk, warzywa,  MĄKA Z AMARANTUSA

Morela

  1. W powyższym przykładzie nowy produkt zaznaczam INNYM KOLOREM i wielkimi literami.
  2. Ponieważ niewłaściwa reakcja organizmu może pojawić się przy drugim podaniu danego produktu, oznaczam je tłustą czcionką. 
  3. Czcionka zwykła oznacza te produkty, które dziecko już zna i toleruje.

*  poczytaj, czemu tak proponujemy, tutaj.

 

O tym już była mowa, ale przypominamy:

  •  Pamiętaj, że w okresie niemowlęctwa nie tak ważne jest, jaki produkt Twoje dziecko dostanie i, w jakiej kolejności. Nie najważniejsza też jest wielkość porcji. Ale zdecydowanie najistotniejsze jest to, żeby otrzymało produkt o najwyższej jakości. Czysty, bez skażeń, bez dodatków stosowanych w handlu i przedłużających trwałość produktów. Podawaj warzywa oznaczone symbolem BIO, zadbaj o mięso z kontrolowanych hodowli (EKO).
  • Przypominamy, że nasze menu jest tylko propozycją. Możesz zmienić kolejność warzyw, przy czym wciąż dobrze jest omijać warzywa wzdymające, czyli takie jak: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony.
  • W jednym dniu podawaj tylko jeden nowy produkt, w małej ilości (1-2 łyżeczki).

OWOCE PODAJEMY ZNACZNIE PÓŹNIEJ NIŻ WARZYWA

POWÓD NR 1

Porównując wartości odżywcze warzyw i owoców (wykres poniżej), widać że pierwsza grupa jest zdecydowanie wartościowsza. Warzywa zawierają w swoim składzie więcej zarówno witamin, jak i minerałów. Jedynie w ilości cukrów, a przez to kilokalorii przodują owoce.

Prawda, że zdecydowanie kolor niebieski przeważa na powyższym wykresie?

POWÓD NR 2

Pisaliśmy już o tym przy okazji omawiania proponowanego schematu na pierwszy tydzień rozszerzania diety.

Przypomnę tylko krótko -> smak słodki, to jest to, co wszyscy lubimy. Kiedy więc niemowlę zasmakuje słodyczy owoców, może już nie chcieć nawet spróbować brokułu, czy selera. Trudno się dziwić. 

WNIOSKI I OPINIA EKSPERTÓW:

Według prowadzonych badań, preferencje żywieniowe nie ulegają takiemu “zepsuciu”, kiedy niemowlę najpierw poznaje smak warzyw, a potem przy jednoczesnym ich podawaniu, zapoznaje się ze smakiem owoców. Stąd zalecenia, aby owoce podawać dopiero po dwóch, a nawet trzech tygodniach od dnia podania warzyw.

JAKIE OWOCE W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI?

Właściwie nie ma to większego znaczenia. Ważne, żeby owoce były dobrej jakości. Niepryskane, z upraw dalekich od tras szybkiego ruchu, od ścieków i dużych zakładów przemysłowych. Jednym słowem oznaczone certyfikatem BIO lub z własnego ogródka. Owoce powinny być dojrzałe.

Owoce o niskiej zawartości błonnika nie powinny być jakimkolwiek kłopotem dla młodego układu pokarmowego. Do grupy tej zaliczają się: 

    • jabłko, 
    • banan, 
    • morela, 
    • śliwka, 
    • winogrono bez pestek i skórek

Niewielka ilość błonnika charakteryzuje też takie owoce, jak: melon, arbuz, mandarynka, pomarańcza. Owoce z dalekich krajów, jeśli pochodzą naprawdę z certyfikowanych upraw są wspaniałym uzupełnieniem diety dziecka.

Trochę bardziej napracuje się organizm niemowlęcia trawiąc takie owoce, jak:

    • gruszka,
    • kiwi,
    • agrest,
    • jagody,
    • borówki.

Nie zdziwmy się, kiedy w pieluszce będzie duża zmiana.

Wyjątkowo bogate w błonnik, a co za tym idzie ciężkostrawne są:

  • porzeczki (wszystkie)
  • maliny

W żadnym razie nie oznacza to, że powinny być wycofane z menu niemowlęcia. Wręcz przeciwnie. To są bardzo wartościowe owoce. A błonnik wspaniale wpływa na pracę jelit.

Gdyby jednak okazało się, że dziecko po ich zjedzeniu jest niespokojne, pręży się, ma wyraźnie wzdęty brzuszek, to ograniczmy ich podawanie. Spróbujmy za kilka dni zaproponować mniejszą niż poprzednio ilość wspomnianych owoców.

Nie zapomnijmy, żeby owoce podawać dzieciom kontynuując podawanie warzyw. Tylko w ten sposób mamy duże szanse na to, że niemowlęta nie odrzucą mniej smacznych warzyw.

OWOCE - W JAKIEJ FORMIE?

Pierwsze owoce podajemy jako gotowane przeciery i musy. Można zaproponować je niemowlęciu w formie oddzielnego posiłku lub w połączeniu z mąką jako kleik lub kaszkę. Po tygodniu, dwóch, kiedy niemowlę opanowało już podstawowe umiejętności pobierania gładkiego puree, można również podać owoce surowe, rozdrobnione (zawsze dojrzałe!).

Nie zapomnijmy, żeby owoce podawać dzieciom kontynuując podawanie warzyw. Tylko w ten sposób mamy duże szanse na to, że niemowlęta nie odrzucą mniej smacznych warzyw.

MĄKA GRYCZANA, AMARANTUS, PROSO - JAK NAJBARDZIEJ!
ALE UWAGA NA RYŻ!!

W tym tygodniu do menu Twojego niemowlęcia wchodzą nowe niezwykle cenne produkty zbożowe.

Mąka gryczana, obok tej z amarantusa i jaglanej jest jedną z najwartościowszych mąk. To dlatego proponowany przez nas jadłospis uwzględnia przede wszystkim kaszki przygotowywane na gryce, amarantusie i kaszce jaglanej (proso). 

1. DLACZEGO PRODUKTY ZBOŻOWE SĄ TAK WAŻNE W DIECIE CZŁOWIEKA?

Wszystko dlatego, że mąki, kasze, w przyszłości pieczywo, makarony, kluseczki lane i inne smaczne dania przygotowane na bazie mąk bogate są w:

  • węglowodany złożone (materiał energetyczny),
  • błonnik (odpowiedzialny za motorykę jelit, wiązanie wody i in.)
  • witaminy z gr. B (odpowiedzialne przede wszystkim za rozwój układu nerwowego),
  • składniki mineralne, takie jak: żelazo niehemowe, miedź, magnez, cynk, oraz potas i fosfor.

2. KTÓRE MĄKI BEZGLUTENOWE SĄ SZCZEGÓLNIE BOGATE W WW. SKŁADNIKI?

Wykres przedstawiający sumę składników: wit. B1, B2, PP, B6,

fosfor, potas, magnez, żelazo niehemowe, cynk, miedź, błonnik:

Powyższy wykres zdecydowanie promuje:

  1. mąkę z amarantusa
  2. mąkę gryczaną
  3. mąkę jaglaną

 

Dopiero w dalszej kolejności klasyfikują się:

4. mąka ryżowa (niestety z racji na zaw. arsenu wycofana z zaleceń)

5. skrobia ziemniaczana

6. skrobia kukurydziana

Wśród wymienionych bezglutenowych zbóż nie wymieniłam owsa. Mimo, że zboże to nie zawiera w swoim białku glutenu, to zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem już na polu (samosiejki innych zbóż) oraz w procesie przetwarzania, dlatego powszechnie uznany jest za zboże gltenowe.

3. co z tym ryżem?

Ponieważ ryż (również ten przeznaczonym do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci) może zawierać bardzo duże ilości arsenu nieorganicznego, Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) już w roku 2015 wydało zalecenie, aby wycofać go z żywienia niemowląt. Stąd mimo, że na wykresie pokazujemy wartości odżywcze ryżu, to w proponowanym przez nas schemacie rozszerzania diety niemowląt karmionych piersią nie uwzględniliśmy tego produktu.

Arsen nieorganiczny ma potencjalne działanie karcynogenne. Ryż zawiera dużo tego pierwiastka, ponieważ w fazie wzrostu szybciej wchłania arsen niż inne zboża (więcej tutaj).

Dodam, że dokumenty wszystkich ośrodków naukowych zajmujących się żywieniem dzieci wskazują również na konieczność wyeliminowania z diety dzieci płynnych preparatów ryżowych, tzw. “Napojów roślinnych” na bazie ryżu.

* O tym, dlaczego w początkowej fazie rozszerzania diety proponujemy zboża bezglutenowe piszemy tutaj

JAK PRZYGOTOWAĆ PIERWSZĄ KASZKĘ

Posiłek przygotowujemy, jak zwykły kisiel.

  1. Mniej więcej 4 płaskie łyżeczki mąki (10-12g) należy rozmieszać w odrobinie zimnej wody.
  2. Około 100ml (pół szklanki) wody zagotować.
  3. Zmniejszyć moc płyty i powoli, ciągle mieszając wlać zawiesinę mąki z wodą.
  4. Całość zagotować. Utrzymać na niskiej mocy płyty około 2-3 minut.

     

W pierwszych tygodniach rozszerzania diety, warto najpierw zagotować tarte jabłko lub np. 2-3 malinki, i dopiero ten kompot zagęścić wspomnianą wyżej zawiesiną mąki z zimną wodą.

Do tak otrzymanego kisielku można dodać starte świeże jabłko, albo dołożyć zgniecionego banana, można włożyć mrożoną, lub świeżą truskawkę lub inne świeże lub mrożone owoce. Jeszcze wartościowszym połączeniem będzie wymieszanie przygotowanego kisielku z ugotowanym wcześniej i startym buraczkiem lub roztartą ugotowaną wcześniej marchewką, można też połączyć kisiel z rozgniecionym pomidorem lub jeszcze innym warzywem. Warto pamiętać, że warzywa wnoszą do organizmu znacznie więcej witamin i minerałów ważnych dla rozwoju.

 

UGOTUJMY TO RAZEM

MIĘSO Z INDYKA 

CZYM SIĘ WYRÓŻNIA?

Oprócz tego, że mięso indycze zawiera większość pierwiastków i witamin typowych dla wszystkich mięs, to spodobało się Stwórcy wyróżnić je poprzez bogactwo zawartych w nim kwasów omega-3.

Wyobraźcie sobie Państwo, że kwasy omega-3 kojarzone z orzechami występują w mięsie indyczym w 6-krotnie większej ilości niż np. w orzechach laskowych, pistacjach, pestkach dyni, słonecznika, a nawet oliwkach! Jedynie orzechy włoskie w tym temacie biją wszystkie wymienione produkty na głowę.

Jeśli chcesz wiedzieć za co odpowiadają kwasy omega-3 -> kliknij tutaj.

Mimo zalet mięsa z indyka, pamiętajmy Drodzy Rodzice o urozmaiceniu. Każdy gatunek zwierząt jest źródłem mięsa, które ma w sobie COŚ WYJĄTKOWEGO. Pisaliśmy już o tym wcześniej, omawiając 2. tydzień rozszerzania diety niemowląt -> kliknij tutaj

NIE TYLKO GATUNEK ZWIERZĘCIA, ALE RÓWNIEŻ POSZCZEGÓLNE CZĘŚCI TUSZKI, NP. INDYKA MAJĄ SWOJE WALORY.

Proszę spójrzcie Państwo na jeden z przykładów:

Mięso z piersi indyka zawiera dwukrotnie więcej witaminy B6 niż mięso z podudzia indyka.

Natomiast podudzie jest wspaniałym źródłem witaminy B12, której filet z indyka zawiera ponad dwukrotnie mniej.

Wniosek stąd jest oczywisty. W diecie istotne jest nie tylko zróżnicowanie gatunków mięsa, ale również warto zadbać o podawanie dzieciom, i nam dorosłym mięs z różnych części tuszy.

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

STRONA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.