Puree z warzyw

To zazwyczaj pierwsze danie, które otrzymuje niemowlę wkraczając na drogę rozszerzania diety o produkty uzupełniające.

Ogromnie ważnym jest zadbanie o jakość użytych produktów. Warzywa należy kupować z upraw ekologicznych, odpowiednio oznakowane (więcej na ten temat piszemy tutaj). Przed zakupem  dokładnie trzeba sprawdzić, czy na warzywach nie ma oznak pleśni. Pamiętajmy, że zakup produktów spożywczych na targowiskach jest obarczony dużym ryzykiem.

Brokuł Bio, ziemniaki Bio i inne podstawowe rodzaje warzyw dostępne są najczęściej w sklepach typu: Lidl, Carrefour, Kaufland, Polo Market, Netto, i innych. Szeroki ich asortyment można również znaleźć w sklepach on-line. W razie problemów z zakupem, zapraszam do naszych propozycji tutaj.

PRZYGOTUJ:

Dzień I:

Ok. 30g brokułu Bio lub innego warzywa (np. cukinia BIO).

Dzień III:

Ok. 30g ziemniaka Bio, lub innego warzywa (np. dyni BIO).

Dzień V, VI, VII:

W zależności od apetytu niemowlęcia przygotuj odpowiednią ilość obu warzyw. W wieku 6 miesięcy niemowlęta najczęściej zjadają niewielkie porcje. Rzadko są one równe objętości jednego karmienia piersią, czyli około 60-90ml.

Woda do przyrządzania potraw

Zarówno w przypadku gotowania tradycyjną metodą, jak i na parze, użyta woda powinna być zwykła, niebutelkowana.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIERWSZEGO DANIA:

  1. Umyj, obierz (jeśli wymaga tego warzywo), a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywo.
  2. Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. 250 ml.
  3. Kiedy woda zagotuje się, połóż przygotowane cząstki warzywa (około 30 g) na sito, czyli górną część garnka.
  4. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej.
  5. Po 20 minutach warzywo będzie miękkie. Nie gotuj dłużej niż do uzyskania miękkości warzyw. Dłuższe gotowanie lub przetrzymywanie warzyw w gorącej wodzie, powoduje większe straty wartości odżywczych (unieczynnienie enzymów, witamin….). 
  6. Rozetrzyj warzywa do gładkiego puree. Można to zrobić używając zwykłego sitka i łyżki, można też rozetrzeć je płaską częścią noża lub użyć praski do czosnku. Dodaj odrobinę wody, np. spod sita i wymieszaj do uzyskania jednorodnej, konsystencji. Tak, jak pisaliśmy TUTAJ, nie zostawiaj grudek. Spróbuj uzyskać lekką strukturę dania. Zbyt gęste może powodować odruch wymiotny. Z mojego doświadczenia wynika, że najczęściej lubianą i tolerowaną przez niemowlę konsystencję uzyskuje się przez dodatek wywaru w ilości 50% wagi użytych warzyw. Choć w dużej mierze zależy to od rodzaju warzywa. Do przygotowania lekkiego puree z ziemniaka, marchwi trzeba dodać więcej wody niż w przypadku brokułu, czy cukinii. 

Jeśli gotujesz tradycyjnie, do niewielkiego garnuszka wlej ok. 150-200g wrzącej wody (zwykłej, nie butelkowanej) wrzuć cząstki warzyw, zmniejsz moc płyty grzewczej i koniecznie podczas gotowania kontroluj, żeby nie wygotowała się woda i nie przypalił garnek. Staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki warzywa, które zostały wypłukane podczas gotowania. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PUREE W NASTĘPNYCH DNIACH:

Puree z dwóch, a w przyszłości z większej ilości warzyw przygotowujemy jak wyżej. Wszystkie warzywa gotujemy razem.

warto wiedzieć

Każdy posiłek złożony z warzyw zakończ dostawieniem do piersi. W ten sposób dostarczysz niemowlęciu tłuszcz, który pozwoli dobrze przyswoić wszystkie witaminy zawarte w posiłku uzupełniającym.

Jeżeli niemowlę ma problem z przyrostem masy ciała, zupkę puree możesz również przygotować dodając do już przetartych warzyw odciągnięte z piersi mleko (zamiast wody). 

Brokuł jest warzywem, które podczas gotowania traci wiele składników. Mimo to, gotując pierwszą zupkę wykorzystaj czas 20 minut. Jeśli podajesz go dziecku już nie pierwszy raz, spróbuj brokuł dorzucić do innych składników dania dopiero po około 10 minutach.

Podczas gotowania metodą tradycyjną do wywaru przedostają się cenne składniki z warzyw (w przyszłości też z mięs i ryb). Część zużyj do przygotowania puree, resztę możesz podać niemowlęciu na łyżeczce do picia.

W sytuacji, w której danie chcemy przechować, umieszczamy je, w jak najkrótszym czasie po ugotowaniu w lodówce. Temperatura 5-60°C to tzw. „niebezpieczna temperatura”, w której obserwuje się największy wzrost i rozwój mikroflory bakteryjnej (dotyczy to każdych przyrządzonych dań). Więcej informacji na temat przechowywania posiłków zawarliśmy tutaj.

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

TUTAJ JESTEŚ: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.