Rozszerzanie Diety
Niemowląt Karmionych Piersią

DRUGI TYDZIEŃ

ok. 26 t.ż. dziecka

Wprowadzamy MIĘSO

CO NOWEGO W TYM TYGODNIU?

  1. Zgodnie z zaleceniami Panelu Ekspertów w menu niemowlęcia w 26 tygodniu życia powinno znaleźć się, niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju – MIĘSO.
  1. WZRASTA ASORTYMENT WARZYW, które są nośnikami substancji wspomagających trawienie oraz składników mineralnych i witamin potrzebnych dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Substancje bio-aktywne, antyoksydanty zawarte w warzywach pełnią niebagatelną rolę w prawidłowym żywieniu niemowlęcia.
  1. Poniższy proponowany schemat żywienia realizuje zalecenia placówek żywieniowych dotyczące opóźnionego względem warzyw podawania niemowlętom owoców. Stąd w menu wciąż NIE POJAWIAJĄ SIĘ OWOCE.
  1. W drugim tygodniu rozszerzania diety proponujemy następujące NOWE PRODUKTY:
    • Mięso z królika,
    • Dynia,
    • Pietruszka (korzeń),
    • Cukinia.

Zawsze możesz wprowadzać zmiany do naszych propozycji. Pamiętaj, aby dbać o jakość produktów. Ważnym jest też urozmaicenie asortymentowe, bo tylko ono jest gwarantem właściwego odżywienia organizmu.

PRZYKŁADOWY SCHEMAT ŻYWIENIA
W DRUGIM TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY

Zadbaj o to, aby poniższe składniki posiłków oznaczone były symbolem BIO (pochodziły z kontrolowanych upraw i hodowli).

DZIEŃ 1.  

KRÓLIK (ok. 15g), ziemniak, brokuł

DZIEŃ 2.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, DYNIA, brokuł

DZIEŃ 3.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, dynia, brokuł 

DZIEŃ 4.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, PIETRUSZKA, dynia

DZIEŃ 5.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, pietruszka, np. brokuł

DZIEŃ 6.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, CUKINIA, inne znane warzywo, np. pietruszka

DZIEŃ 7.  

Królik (ok. 15g), ziemniak, cukinia, inne znane warzywo, np. dynia

KONSYSTENCJA POSIŁKU

Nie ma jednoznacznych danych dotyczących rodzaju i kolejności wprowadzania różnych konsystencji. Sugeruje się, aby w 6 – 7. m.ż. podawać dziecku dania w postaci lekkich, gładkich puree warzywno-mięsnych. Takie dania są łatwo akceptowalne przez niemowlęta. Mają również wpływ na rozwój aparatu mowy. Uczą oczyszczania łyżki wargami oraz ruchów języka na boki.

Powyższe stanowisko jest zgodne z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi zasad żywienia zdrowych niemowląt zebranych przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. W dokumencie podkreśla się, że nie ma jednoznacznych danych dotyczących rodzaju i kolejności wprowadzania posiłków o danej konsystencji.

ILE DZIECKO POWINNO ZJEŚĆ?

W fachowej literaturze nie ma dokładnych wytycznych, które regulowałyby ilość spożywanych pokarmów. Każde niemowlę jest inne. Masa ciała, okresy intensywnego wzrostu, czas ząbkowania, aktywność ruchowa… – to cechy bardzo indywidualne. 

Mimo wszystko na podstawie zawartych w dokumentach informacji oraz wiedzy ogólnej opartej na znajomości zapotrzebowania organizmu dziecka między 6 a 12 m.ż. można zasugerować Rodzicom, jaką ilość pokarmu powinni zaproponować niemowlęciu. 

Na przełomie 6 i 7 m. ż., czyli w pierwszym miesiącu Rozszerzania Diety niemowlęta najczęściej zjadają niewielkie danie, które zwykle zawiera następujące produkty uzupełniające: 

🥩ok. 15 g mięsa lub tłustej ryby /dobę
🥦ok. 15-60 g warzyw /dobę

WIELKOŚĆ PORCJI

W zależności od ilości użytych składników, ale też w zależności od użytej do przyrządzenia dania wody, otrzymujemy posiłki o różnej objętości. Najczęściej w pierwszym miesiącu rozszerzania diety niemowlęta zjadają posiłek, który osiąga objętość od 10-30 ml do objętości równej jednemu karmieniu piersią, czyli około 60-90 ml. 

Na tym etapie niemowlęciu wystarcza jedno danie dziennie (może być ono podane więcej niż raz w ciągu dnia). Nasz schemat przewiduje włączenie drugiego posiłku (opartego o zboża) w trakcie 7 m.ż..

Pamiętaj! Rodzic decyduje, kiedy i co dziecko zje. Natomiast dziecko decyduje ile zje.

Kiedy dziecko odwraca główkę, odmawia przyjęcia pokarmu, zaciska usta przy zbliżaniu łyżeczki zaprzestań karmienia. Jeśli niemowlę niemal nic nie zjadło, podejmij w tym dniu kolejne próby.

Początki bywają różne

Twoje Dziecko może z ciekawością i wielką ochotą próbować nowych smaków. Ale równie dobrze może być nieufne i niechętne do czegokolwiek, co nie smakuje i nie pachnie Mlekiem Mamy. Zarówno pierwsza, jak i druga sytuacja jest normalna.
W miarę upływu czasu będą pojawiały się na przemian dni, w których niemowlę je chętnie, bądź też odrzuca każdą próbę karmienia. Nie przejmuj się.  Spróbuj, żeby nigdy przy karmieniu nie zapanowała nad Tobą frustracja i poirytowanie. Niech Twoje niemowlę nigdy nie słyszy, że wybrzydza, podczas, kiedy Mama się napracowała. Talerzyk, łyżeczka, i wszystko, co dotyczy karmienia niech tworzy wspaniały czas spędzony z rodzicem twarzą w twarz. Zawsze uśmiechniętą i rozkochaną.

A co jeśli dziecko odwraca główkę, odmawia przyjęcia pokarmu?

Możesz spróbować delikatnie potrzeć mu usteczka palcem zanurzonym w zupce. Być może smak zachęci niemowlę do zaakceptowania posiłku. A jeśli nic z tego nie wyszło, nie zniechęcaj się. Spróbuj za kilka godzin. Nie wpisuj przy pierwszym nieudanym podejściu danego produktu na listę pt.: “Nielubiane”. 

Co, jeśli niemowlę naprawdę zjada bardzo mało?

Jeśli wiesz, że porcja, którą Twoje niemowlę godzi się zjeść to np. 40g, to postaraj się zmieścić w nich mięso (15g) i nowy produkt (ok.10g). Dodaj odrobinę wywaru i w ten sposób w małej porcji znajdzie się to, co najważniejsze. 

Podsumowując, początek rozszerzania diety może wcale nie być prosty. Najczęściej jednak prowadzi do tego, że niemowlę pod koniec 7. m-ca życia zjada w sumie około 170-180g posiłków innych niż mleko.

Ugotowanie dania złożonego z warzyw i mięsa jest proste. Dużą trudnością jest niestety zblendowanie tak niewielkiej ilości dania. Typowy ręczny blender zazwyczaj nie sprawdza się. Natomiast stosowane metody w pierwszym tygodniu, takie jak praska do czosnku, sitko lub roztarcie płaską częścią noża w spotkaniu z mięsem wyraźnie zawodzą. O doborze blenderów rozmawiają Rodzice na naszej Fb-Grupie, dzieląc się swoimi doświadczeniami (TUTAJ).

Proponowany przepis na przyrządzenie dania opartego o warzywa i mięso zamieściliśmy na osobnej stronie. Znajdziesz tam również krótki filmik.

CZY MIĘSO JEST POTRZEBNE?

Mięso jest produktem, który powinien być włączony do diety niemowlęcia najpóźniej w 26 t.ż.. Jego obecność w codziennym menu gwarantuje dowóz wysoko przyswajalnego żelaza hemowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju mózgu, ośrodkowego układu nerwowego, dla rozwoju funkcji poznawczych, inteligencji oraz właściwej odporności organizmu. Braki tego pierwiastka prowadzą do niedokrwistości, a ta może upośledzać rozwój ruchowy i intelektualny u dziecka, a zaburzenia te mogą być nieodwracalne. Szeroko ten wątek poruszamy przy okazji omawiania tematu: “Żelazo, co każdy rodzic wiedzieć powinien” TUTAJ. Pisaliśmy też o tym przy okazji ustalania kolejności wprowadzanych do menu dziecka produktów.

JAKIE GATUNKI MIĘS SĄ NAJWARTOŚCIOWSZE?

Rozszerzenie diety po 26 tygodniu życia dziecka ma za zadanie uzupełnić rezerwy żelaza, które na przełomie siódmego m.ż. powoli się wyczerpują. Jedynym źródłem tego pierwiastka w formie tzw. hemowej, czyli dobrze przyswajalnej (ok.20%) jest mięso. Warzywa, nawet zasobne w ten pierwiastek dostarczają żelaza tzw. niehemowego, przyswajalnego zaledwie w 1-3%.

Ważne jest podawanie różnych gatunków mięs ponieważ każdy rodzaj mięsa jest źródłem nie tylko żelaza, ale również innych składników odżywczych, charakterystycznych dla danego gatunku.

Każdy rodzaj mięsa jest wyjątkowy. Każdy zaopatruje niemowlę w inny cenny składnik. Spójrzcie Państwo na powyższą grafikę przedstawiającą zawartość kilku ważnych składników w różnych gatunkach mięs. Łatwo zauważyć, że:

  • Wołowina bije rekordy pod względem zawartości żelaza, cynku, niezwykle bogata jest w witaminę B1 (choć tu zdecydowanie prym wiedzie chuda wieprzowina). Nie bez znaczenia jest też zawartość w tym mięsie witaminy B12, której zdecydowanie najwięcej zawiera mięso królika. Dodam, że kobalamina (bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, buduje układ nerwowy) występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziemy jej w świecie roślin. Tym bardziej warto dbać o dobre jej źródła. 
  • Cielęcina jest również bardzo wartościowym mięsem, a to z racji na wysoką zawartość w tym mięsie żelaza, tiaminy, witaminy B12, oraz niacyny.
  • Królik, oprócz wspomnianej rekordowej zawartości wit. B12 i B6, zawiera znaczne ilości potasu, żelaza, fosforu oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W każdej niemal dyscyplinie daje się zauważyć, jako bardzo wartościowe mięso.

  • Jagnięcina/Baranina wyróżnia się zawartością cynku, choć żelazo i wit B1, B12 też godne są zauważenia.
  • Gęś jest wspaniałym źródłem witaminy B6. Wyróżnia ją też duża zawartość żelaza oraz tłuszczów wielonienasyconych (ważnych omega-3 i omega-6).
  • Kurczak jest delikatnym, wartościowym mięsem, ale nie wybija się szczególnie ponad inne rodzaje mięs. Choć, jako źródło witamin PP oraz B6 wysuwa się na wysokie pozycje. Podobnie indyk. 
  • Zdecydowanie warto wspomnieć o chudej wieprzowinie. Zarówno polędwiczka, jak i schab, czy szynka są wyjątkowym źródłem wit.B1.
W początkowym żywieniu niemowląt szukamy tych gatunków, które są delikatne i zasobne w żelazo hemowe. Najczęściej rozpoczynamy od królika, kurczaka, indyka, cielęciny, polędwicy wołowej, gęsi, powoli rozszerzając asortyment o jagnięcinę, kaczkę i najwyższego gatunku wieprzowinę. Nie ma danych naukowych wskazujących na określoną kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs. Przede wszystkim pamiętajmy o urozmaiceniu, bo tylko ono jest gwarantem prawidłowo skomponowanej diety.

WĄTRÓBKA

Według opinii Grupy Ekspertów nie jest zalecana w diecie niemowląt i dzieci aż do 3. roku życia.

ILE MIĘSA I W JAKIEJ FORMIE?

Codzienna zalecana ilość mięsa kształtuje się na poziomie od 15g mięsa (10g po ugotowaniu) na początku rozszerzania diety do 25g (20g po ugotowaniu) w 12-13 m.ż. W naszych schematach przewidujemy udział mięsa w codziennym menu, w następujących ilościach:

7 – 8 m.ż.15 g/dobę
9 – 11 m.ż.20 g/dobę
w 12 m.ż. 25 g/dobę
SUGEROWANA FORMA DANIA ZAWIERAJĄCEGO MIĘSO

7-8 m-c -> mięso gotowane zblendowane z warzywami w postaci dania puree lub miękkie drobno siekane

9-12 m-c -> gotowane pulpeciki z dodatkiem jajka (łącznik masy) lub miękkie kawałki.

ZAKUPY

O tym jakiego mięsa warto szukać, jakie powinno spełniać warunki, oraz czy udało nam się znaleźć hodowcę i sprzedawcę, którzy spełniają wszystkie warunki, piszemy TUTAJ (wejdź i wybierz link MIĘSO).

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

TUTAJ JESTEŚ: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.