Puree z królika i warzyw

To jedno z początkowych dań, które otrzymuje niemowlę

Mięso to ogromnie ważny element zdrowej, zbilansowanej diety niemowlęcia. Ważnym jest, żeby sposób przygotowania dania mięsnego dał możliwość spożycia go przez dzieci, które nie mają jeszcze umiejętności i możliwości gryzienia i żucia twardych, suchych kawałków mięs najwyższej klasy.

GOTOWANIE NA PARZE – to najlepszy sposób przyrządzania potraw, szczególnie tych które pochodzą z upraw ekologicznych. Stąd warto zaopatrzyć się w nieduży garnek na parę i wszystkie dania, które na to pozwalają przygotowywać na parze.

Warzywa z niepewnego źródła – mogą zawierać szkodliwe substancje, które przy gotowaniu na parze pozostaną w produkcie. Powstaje wówczas dylemat -wypłukać dobre i szkodliwe substancje, czy pierwsze i drugie pozostawić w produkcie. 

Obraz autorstwa Freepik

PRZYGOTUJ:

    • Garnek na parę, stalowy (np. TAKI)
    • Przyrząd do blendowania małych porcji

SKŁADNIKI:

15 gmięso, np. królik
30-50 gwarzyw

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 60g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania z królika, ziemniaka, dyni i pietruszki. Posiłek taki proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w czwartym dniu drugiego tygodnia (TUTAJ).

Do przygotowania dania użyliśmy 15g mięsa królika oraz w sumie 50g warzyw. Cząstka dyni była zamrożona. Korzeń pietruszki ważył 15g. Był to nowy produkt w menu dziecka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. około 250 ml.
  4. Połóż przygotowane mięso oraz cząstki warzyw na sito, czyli górną część garnka.
  5. Przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a potem zmniejsz moc płyty grzewczej.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować. Dodaj wywar (wodę spod sita) i doprowadź do gładkiej konsystencji*. 
  7. Jak najszybciej schłodź zupkę. Część wyłóż do miseczki i podaj niemowlęciu. Jeśli dziecko nie wykazuje ochoty na zjedzenie całego przygotowanego dania, pozostałą część włóż do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy tutaj.

* Gęstość puree reguluj poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody. Z mojego doświadczenia wynika, że najczęściej lubianą i tolerowaną przez niemowlę konsystencję uzyskuje się przez dodatek wywaru lub wody w ilości 50% wagi użytych warzyw i mięsa. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:

  1. Umyj mięso. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa.
  3. Wstaw w niewielkim garnku około 100g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła warzywa. 
  4. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowane produkty.
  5. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
  6. Po 20-25 minutach przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować i dalej postępuj tak, jak w przypadku gotowania na parze.

warto wiedzieć

W przypadku gotowania warzyw Bio metodą tradycyjną staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki warzywa, które zostały wypłukane podczas gotowania.

W pierwszych puree nie zostawiaj grudek. Akceptacja pokarmów o konsystencji innej niż płynna czy papkowata rozwija się wraz z nabywaniem umiejętności oralnych. Dziecko może odrzucić pokarm, który nie tylko inaczej smakuje, ale też nie jest jednorodny. Pozwól niemowlęciu powoli rozszerzać odczucia różnorodnych konsystencji.

Pamiętaj, że dłuższe gotowanie lub przetrzymywanie warzyw w gorącej wodzie, powoduje większe straty (unieczynnienie enzymów, witamin….). 

Warzywa typu kalafior, brukselka, brokuł, jarmuż zawierają glukozynolany (substancje utrudniające wchłanianie jodu), aby temu przeciwdziałać gotuj je bez przykrycia. Wspomniany problem nie jest istotny przy niewielkich ilościach warzyw, jakie początkowo spożywa niemowlę.