Jajko w koszulce
Trochę zapomniana metoda, ale świetna dla osób, którym jajko nie bardzo udaje się na beztłuszczowej patelni. Jeśli trafimy z odpowiednim czasem, a do tego zwinnie wrzucimy jajko na wrzątek - danie będzie przepyszne!
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Jajko na śniadanie, obiad lub kolację.
Ciepłe jajo tworzy niezwykle smaczne danie:
- z tostem, lub opiekanym chlebem, obejrzyj film
- z talarkami ziemniaczanymi, obejrzyj film
- lub zwyczajnie z kromką chleba, tak jak na filmiku obok
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– jajko, 2szt. (100g)
– łyżeczka octu
– sól
– szczypior
Jajko jest niezwykle cennym produktem spożywczym. W swoim składzie zawiera takie drogocenne składniki, jak chociażby: witaminy z grupy B, A, D, kwas foliowy, magnez i wiele innych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wlewamy wodę (na tyle dużo, żeby jajko mogło swobodnie pływać).
- Dodajemy łyżeczkę octu i szybkim ruchem wrzucam wcześniej wybite do miseczki jajko.
- Gotujemy je na wolnym ogniu dokładnie 3 minuty (miękkie żółtko, ale ścięte białko).
- Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy jajko na talerz.
- Dodajemy dla smaku odrobinę soli, pieprz z młynka i dużo szczypioru.
NASZA RADA:
- Pamiętajmy, że niezwykle istotna jest świeżość i jakość spożywanych przez nas jajek. Jeśli mają Państwo ochotę przeczytać naszą opinię na temat: Jajka sklepowe ze stemplem, czy może „z ryneczku” – które lepsze? zapraszamy do naszego artykułu na Fb więcej….
Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!
Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443