GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> JAJA -> Jajko sadzone

Jajko sadzone na talarkach ziemniaczanych

Zarówno jajko sadzone, jak i ziemniaczane talarki smakują wyśmienicie! Przygotowaliśmy dla Państwa propozycje łączącą te dwa produkty w jedno danie. Wystarczy dodatek warzyw i obiad gotowy!

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– jajko, 50g (1szt.)
– ziemniaki gotowane, 200g
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, kminek mielony, czosnek, pieprz, świeży koperek

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
70
Białko (g)
6
Tłuszcz (g)
5
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchą patelnię wykładamy pokrojone w talarki ziemniaki. 
  2. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryka, kminek mielony, czosnek, pieprz, świeży koperek.
  3. Opiekamy pod przykryciem około 10 minut, potem przewracamy talarki i opiekamy kolejne 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
  4. Na zrumienione ziemniaki wykładamy wcześniej wybite do miseczki jajko.
  5. Solimy i przykrywamy pokrywą. Jajko trzymamy na patelni około 4 minut lub tak długo, aż żółtko osiągnie odpowiednią dla Państwa konsystencję.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY