3. tydzień rozszerzania diety niemowląt kp

6 miesięcy mam za sobą!
Jestem na progu 7. miesiąca
Wchodzę w 27. tydzień życia

lub inaczej, jeśli Rodzice zdecydowali iść inną, również właściwą drogą; sprawdź, co mówią Eksperci

SCHEMAT ŻYWIENIA W 3. TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY

Składniki głównego posiłku

DZIEŃ 1.  

Ziemniak, warzywa, PSTRĄG BIO

DZIEŃ 2.  

Ziemniak, królik, warzywa, JARMUŻ

DZIEŃ 3.  

Ziemniak, królik, jarmuż, KALAFIOR

DZIEŃ 4.  

Ziemniak, królik, kalafiorPOMIDOR

DZIEŃ 5.  

Ziemniak,  pstrąg Bio, warzywa, SELER

DZIEŃ 6.  

Ziemniak, seler, warzywa, CIELĘCINA

DZIEŃ 7.  

Ziemniak, cielęcina, pomidor, warzywa, KOPER OGRODOWY (nie włoski!)

  1. W powyższym przykładzie produkt, który niemowlę otrzymuje po raz pierwszy zaznaczam INNYM KOLOREM i wielkimi literami.
  2. Ponieważ niewłaściwa reakcja organizmu może pojawić się przy drugim podaniu danego produktu, oznaczam go tłustą czcionką. 
  3. Czcionka zwykła oznacza te produkty, które dziecko już zna i toleruje.

 

UWAGI DO MENU TEGO TYGODNIA:

  • W celu pokrycia zapotrzebowania niemowlęcia na DHA, czyli kwas tłuszczowy odpowiedzialny m.in za rozwój intelektualny dziecka, w menu niemowlęcia powinien szybko pojawić się pstrąg Bio, bezpieczne, zarazem najobfitsze źródło naturalnych kwasów DHA. Podobnie bogatym źródłem DHA jest łosoś Bio. Jest to jednak mniej bezpieczny produkt.

O tym już była mowa, ale przypominamy:

  •  Pamiętaj, że w okresie niemowlęctwa nie tak ważne jest, jaki produkt Twoje dziecko dostanie i, w jakiej kolejności. Nie najważniejsza też jest wielkość porcji. Ale zdecydowanie najistotniejsze jest to, żeby otrzymało produkt o najwyższej jakości. Czysty, bez skażeń, bez dodatków stosowanych w handlu i przedłużających trwałość produktów. Podawaj warzywa oznaczone symbolem BIO, zadbaj o mięso z kontrolowanych hodowli (EKO).
  • Przypominamy, że nasze menu jest tylko propozycją. Możesz zmienić kolejność warzyw, przy czym wciąż dobrze jest omijać warzywa wzdymające, czyli takie jak: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony.
  • W jednym dniu podawaj tylko jeden nowy produkt, w małej ilości (1-2 łyżeczki).

2. RYBA DLA NIEMOWLĘCIA. CZY KONIECZNA?

Według najnowszych szeroko zakrojonych badań, dbałość o dobrą rybę w menu niemowlęcia ma ogromny wpływ na rozwój intelektualny dziecka zgodny z potencjałem genetycznym. Ale nie tylko. 

Żaden produkt, oprócz tłustych ryb nie zawiera w swoim składzie kwasu DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Kwas ten jest konieczny dla prawidłowego
  • rozwoju mózgu,
  • procesów widzenia,
  • sprzyja rozwojowi tolerancji immunologicznej, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju alergii,
  • jest strukturalnym składnikiem naszej skóry; odpowiada między innymi za zdrowie błony komórkowej, która stanowi podstawowy budulec naszej skóry

Z drugiej strony przerażające zanieczyszczenie wód powoduje, że wciąż aktualne są pytania, czy podawanie człowiekowi, również dorosłemu ryb przynosi więcej szkód, czy też zysków. Spór wciąż się toczy. Wygrywa stanowisko, wg którego brak w diecie DHA, których głównym źródłem są tłuste ryby jest gorszym wyjściem.

Wydaje się jednak, że jest prawdziwie dobre rozwiązanie tej trudnej sytuacji. Był nią do tej pory łosoś Jurajski, hodowany w czystych wodach-basenach. Dziś, z racji na to, że łosoś Jurajski jest niedostępny, naszą propozycją jest hodowany w czystych stawach, karmiony paszą z certyfikatem Bio – Pstrąg tęczowy Bio.

3. JAKA RYBA?

Ryba przeznaczona dla niemowlęcia (również dla nas, dorosłych) musi spełniać dwa warunki:
  1. Powinna zawierać jak najwięcej kwasów DHA i EPA
  2. Bezwzględnie musi być bezpieczna

Które gatunki ryb zasobne są w DHA?

Zaproszę Państwa do prezentacji, która zobrazuje zawartość tego składnika, który w rybach jest najważniejszy, czyli DHA (kwas dokozaheksaenowy), o którym pisaliśmy powyżej. Obok zawartość ważnych składników mineralnych, które potwierdzają wyjątkowość łososia oraz pstrąga. 

Jak łatwo odczytać z wykresów, najbogatszym źródłem poszukiwanych w żywności kwasów DHA (i EPA) jest łosoś. Jednak, mimo możliwości zakupu tej ryby z atestem Bio, proponujemy tę rybę jako drugi wybór. Powodem jest duże prawdopodobieństwo, że pstrąg, w odróżnieniu od łososia będzie rybą bezpieczną.

Ryba bezpieczna, czy to możliwe?

Dioksyny, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, furan, polichlorowane bifenyle o właściwościach podobnych do dioksyn, czy wreszcie metale ciężkie, to substancje, które wypełniają morza i oceany.  Wszystkie te substancje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje za wyraźnie mutagenne, kancerogenne, teratogenne i genotoksyczne.

Dlaczego tak cieszy nas możliwość zakupu pstrąga Bio?

W przypadku pstrąga, środowiskiem wodnym jest staw będący z dala od prądów morskich niosących ze sobą zanieczyszczenia. Dodatkowy atest Bio jest gwarantem odpowiedniej paszy. Braku stosowania antybiotyków i innych leków.

Dlaczego łosoś Bio na drugim miejscu?

Łosoś Bio, zgodnie z zasadami dotyczącymi hodowli Eko, nie jest leczony antybiotykami, rośnie spożywając atestowaną paszę, jednak wciąż żyje w skażonej wodzie mórz i oceanów. Akweny są otwarte. Prądy morskie niosą ze sobą przeróżne substancje, również te toksyczne.

Podsumowując:

Wydaje się, że gorszego środowiska, w którym rośnie pokarm dla człowieka nie ma. A jednocześnie nie ma w żywieniu produktów, którymi można zastąpić tłustą rybę. Żaden inny produkt nie zawiera koniecznych dla najlepszego rozwoju kwasów DHA, EPA.

Wartościową rybą, do tego bezpieczną jest pstrąg Bio, który na dzień dzisiejszy można zakupić w postaci ryby patroszonej oraz filetów w Naturalnej Hodowli Pstrąga w Zielenicy.

Jak Państwo zapewne zauważyli, wspaniałymi gatunkami pod względem zawartości DHA są również śledź i makrela (NIE-królewska). Brak możliwości zakupu tych ryb z kontrolowanych akwenów wodnych czyni je w jakimś sensie nieprzydatnymi do żywienia niemowląt i dzieci.

RYBA DLA NIEMOWLĘCIA, ILE I JAK CZĘSTO?

Właściwe pokrycie zapotrzebowania na DHA gwarantuje spożywanie ryb morskich przynajmniej 1–2 razy w tygodniu w ilościach, jak mięso, czyli
  • początkowo 15g /10g po ugotowaniu (obserwując reakcję organizmu dziecka)
  • do 25g /20g po ugotowaniu w 12 m-cu życia.

W jakiej formie?

  • 7-8 m-c -> filet gotowany, miksowany lub drobno siekany, dodany np. do gorącej zupki, więcej tutaj
  • 9-12 m-c -> jak wcześniej lub miękkie cząstki podawane dziecku do rączki.
 

Pamiętajmy, że nigdy nie podajemy dzieciom ryby pieczonej, smażonej.

Kwas DHA pod wpływem wysokiej temperatury ulega rozkładowi. Jednocześnie dochodzi do wytworzenia substancji rakotwórczych (produkty utlenienia tłuszczów). Wartościowe gatunki ryb gotujemy, czyli poddajemy takiej formie obróbki cieplnej, która nie niszczy cennych składników.

4. MIĘSO JEST WAŻNE, ALE KTÓRE JEST NAJWARTOŚCIOWSZE?

Rozszerzenie diety po 26 tygodniu życia dziecka ma za zadanie uzupełnić rezerwy żelaza, które na przełomie siódmego m. ż. powoli się wyczerpują. Jedynym źródłem tego pierwiastka w formie tzw. hemowej, czyli dobrze przyswajalnej (ok.20%) jest mięso. Warzywa, nawet zasobne w ten pierwiastek dostarczają żelaza tzw. niehemowego, przyswajalnego zaledwie w 1-3%.

Ważne jest podawanie różnych gatunków mięs ponieważ każdy rodzaj mięsa jest źródłem nie tylko żelaza, ale również innych składników odżywczych, charakterystycznych dla danego gatunku.

Każdy rodzaj mięsa jest wyjątkowy. Każdy zaopatruje niemowlę w inny cenny składnik. Spójrzcie Państwo na powyższą grafikę przedstawiającą zawartość kilku ważnych składników w różnych gatunkach mięs. Łatwo zauważyć, że:

  • Kurczak jest delikatnym, wartościowym mięsem, ale nie wybija się szczególnie ponad inne rodzaje mięs. Choć, jako źródło witamin PP oraz B6 wysuwa się na wysokie pozycje. Podobnie indyk. 
  • Gęś jest wspaniałym źródłem witaminy B6. Wyróżnia ją też duża zawartość żelaza oraz tłuszczów wielonienasyconych (ważnych omega-3 i omega-6).
  • Wołowina (w przypadku niemowląt podajemy jedynie polędwicę BIO) bije rekordy pod względem zawartości żelaza, cynku, niezwykle bogata jest w witaminę B1 (choć tu zdecydowanie prym wiedzie chuda wieprzowina). Nie bez znaczenia jest też zawartość w tym mięsie witaminy B12, której zdecydowanie najwięcej zawiera mięso królika. Dodam, że kobalamina (wit.B12, bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, buduje układ nerwowy) występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziemy jej w świecie roślin. Tym bardziej warto dbać o dobre jej źródła. 
  • Cielęcina jest również bardzo wartościowym mięsem, a to z racji na wysoką zawartość w tym mięsie żelaza, tiaminy, witaminy B 12, oraz niacyny.
  • Królik, oprócz wspomnianej rekordowej zawartości wit. B12 i B6, zawiera znaczne ilości potasu, żelaza, fosforu oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W każdej niemal dyscyplinie daje się zauważyć, jako bardzo wartościowe mięso.

  • Jagnięcina/Baranina wyróżnia się zawartością cynku, choć żelazo i wit B1, B12 też godne są zauważenia.
  • Zdecydowanie warto wspomnieć o chudej wieprzowinie. Zarówno polędwiczka, jak i schab, czy szynka są wyjątkowym źródłem wit.B1.

W początkowym żywieniu niemowląt szukamy tych gatunków, które są delikatne i zasobne w żelazo hemowe. Najczęściej rozpoczynamy od królika, kurczaka, indyka, cielęciny, gęsi, powoli rozszerzając asortyment o jagnięcinę, polędwicę wołową i najwyższego gatunku wieprzowinę. Nie ma danych naukowych wskazujących na określoną kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs. Przede wszystkim pamiętajmy o urozmaiceniu, bo tylko ono jest gwarantem prawidłowo skomponowanej diety.

5. ILE MIĘSA I W JAKIEJ FORMIE?

Codzienna zalecana ilość mięsa to 15g mięsa (10g po ugotowaniu) na początku rozszerzania diety do 25g (20g po ugotowaniu) w 12 m.ż. 

Pamiętajmy, że mięso musi być przebadane przez weterynarza. Kupowanie “zdrowego”, bezpośrednio od rolnika, działkowicza lub sprzedawcy na targowisku wiąże się z ogromnym ryzykiem!
Sugeruje się, aby podawać niemowlęciu w
  • 7-8 m-c -> mięso gotowane, drobno siekane lub zmielone, np. jako dodatek do warzyw
  • 9-12 m-c -> miękkie kawałki, cząstki, gotowane pulpeciki z dodatkiem jajka (łącznik masy) podawane dziecku do raczki.
Mięso może być gotowane razem z warzywami, nie ma konieczności gotowania go osobno i wylewania wywaru (jak to opisywano kiedyś).

6. WĄTRÓBKA, ŻOŁĄDKI, SERDUSZKA?

Podroby nie są zalecane w diecie niemowląt i dzieci aż do 3. roku życia!

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

STRONA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.