3. tydzień rozszerzania diety niemowląt kp

6 miesięcy mam za sobą!
Jestem na progu 7. miesiąca
Wchodzę w 27. tydzień życia

lub inaczej, jeśli Rodzice zdecydowali iść inną, również właściwą drogą; sprawdź, co mówią Eksperci

SCHEMAT ŻYWIENIA W 3. TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY

Składniki głównego posiłku

DZIEŃ 1.  

Ziemniak, warzywa, ŁOSOŚ JURAJSKI

DZIEŃ 2.  

Ziemniak, królik, warzywa, JARMUŻ

DZIEŃ 3.  

Ziemniak, królik, jarmuż, KALAFIOR

DZIEŃ 4.  

Ziemniak, królik, kalafiorPOMIDOR

DZIEŃ 5.  

Ziemniak, łosoś Jurajski, warzywa, SELER

DZIEŃ 6.  

Ziemniak, seler, warzywa, CIELĘCINA

DZIEŃ 7.  

Ziemniak, cielęcina, pomidor, warzywa, KOPER OGRODOWY (nie włoski!)

  1. W powyższym przykładzie produkt, który niemowlę otrzymuje po raz pierwszy zaznaczam INNYM KOLOREM i wielkimi literami.
  2. Ponieważ niewłaściwa reakcja organizmu może pojawić się przy drugim podaniu danego produktu, oznaczam go tłustą czcionką. 
  3. Czcionka zwykła oznacza te produkty, które dziecko już zna i toleruje.

 

UWAGI DO MENU TEGO TYGODNIA:

  • W celu pokrycia zapotrzebowania niemowlęcia na DHA, czyli kwas tłuszczowy odpowiedzialny m.in za rozwój intelektualny dziecka, w menu niemowlęcia powinien szybko pojawić się łosoś Jurajski, bezpieczne, zarazem najobfitsze źródło naturalnych kwasów DHA.

O tym już była mowa, ale przypominamy:

  •  Pamiętaj, że w okresie niemowlęctwa nie tak ważne jest, jaki produkt Twoje dziecko dostanie i, w jakiej kolejności. Nie najważniejsza też jest wielkość porcji. Ale zdecydowanie najistotniejsze jest to, żeby otrzymało produkt o najwyższej jakości. Czysty, bez skażeń, bez dodatków stosowanych w handlu i przedłużających trwałość produktów. Podawaj warzywa oznaczone symbolem BIO, zadbaj o mięso z kontrolowanych hodowli (EKO).
  • Przypominamy, że nasze menu jest tylko propozycją. Możesz zmienić kolejność warzyw, przy czym wciąż dobrze jest omijać warzywa wzdymające, czyli takie jak: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony.
  • W jednym dniu podawaj tylko jeden nowy produkt, w małej ilości (1-2 łyżeczki).

Masz pytania
dotyczące żywienia Twojego dziecka?

Porozmawiaj bezpłatnie
ze specjalistą ds. żywienia
tel. 608 202 240

2. RYBA DLA NIEMOWLĘCIA. CZY KONIECZNA?

Według najnowszych szeroko zakrojonych badań, dbałość o dobrą rybę w menu niemowlęcia ma ogromny wpływ na rozwój intelektualny dziecka zgodny z potencjałem genetycznym.
Z drugiej strony przerażające zanieczyszczenie wód powoduje, że wciąż aktualne są pytania, czy podawanie człowiekowi, również dorosłemu ryb przynosi więcej szkód, czy też zysków. Spór wciąż się toczy. Wygrywa stanowisko, wg którego brak w diecie DHA, których głównym źródłem są tłuste ryby jest gorszym wyjściem.

Wydaje się jednak, że jest prawdziwie dobre rozwiązanie tej trudnej sytuacji. Jeśli interesuje Cię więcej informacji, zapraszamy do postów na temat ryb na naszą fb-grupę:

3. DLACZEGO ŁOSOŚ?

Ponownie zaproszę do prezentacji, która zobrazuje zawartość tego składnika, który w rybach jest najważniejszy, czyli DHA (kwas dokozaheksaenowy), o którym pisaliśmy powyżej. Obok zawartość ważnych składników mineralnych, które potwierdzają wyjątkowość łososia. 
Wspaniałymi gatunkami pod względem zawartosci DHA są również śledź i makrela (NIE-królewska). Brak możliwości zakupu tych ryb z kontrolowanych akwenów wodnych czyni je w jakimś sensie nieprzydatnymi do żywienia niemowląt i dzieci.

4. MIĘSO JEST WAŻNE, ALE KTÓRE JEST NAJWARTOŚCIOWSZE?

Rozszerzenie diety po 26 tygodniu życia dziecka ma za zadanie uzupełnić rezerwy żelaza, które na przełomie siódmego m. ż. powoli się wyczerpują. Jedynym źródłem tego pierwiastka w formie tzw. hemowej, czyli dobrze przyswajalnej (ok.20%) jest mięso. Warzywa, nawet zasobne w ten pierwiastek dostarczają żelaza tzw. niehemowego, przyswajalnego zaledwie w 1-3%.

Ważne jest podawanie różnych gatunków mięs ponieważ każdy rodzaj mięsa jest źródłem nie tylko żelaza, ale również innych składników odżywczych, charakterystycznych dla danego gatunku.

Każdy rodzaj mięsa jest wyjątkowy. Każdy zaopatruje niemowlę w inny cenny składnik. Spójrzcie Państwo na powyższą grafikę przedstawiającą zawartość kilku ważnych składników w różnych gatunkach mięs. Łatwo zauważyć, że:

  • Kurczak jest wartościowym mięsem, ale nie wybija się szczególnie ponad inne rodzaje mięs.
  • Indyk zawiera najwięcej fosforu spośród zawartych w tej prezentacji gatunków mięs. Jako jedyny zawiera kwas DHA, właściwy tylko tłustym rybom.
  • Gęś przoduje w tłuszczach wielonienasyconych, również w ważnych omega-3 i omega-6.
  • Wołowina bije rekordy pod względem zawartości żelaza, cynku, niezwykle bogata jest w fosfor, potas, witaminę B1. Nie bez znaczenia jest też zawartość w tym mięsie witaminy B12, której zdecydowanie najwięcej zawiera mięso królika. Dodam, że kobalamina (wit.B12) występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziemy jej w świecie roślin.
  • Królik, oprócz wspomnianej rekordowej zawartości wit. B12, zawiera znaczne ilości potasu, żelaza, fosforu oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
  • Cielęcina jest również bardzo wartościowym mięsem, a to z racji na wysoką zawartość w tym mięsie tiaminy, żelaza, potasu i fosforu.

W początkowym żywieniu niemowląt szukamy tych gatunków, które są delikatne i zasobne w żelazo hemowe. Nie ma danych naukowych wskazujących na określoną kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs. Przede wszystkim pamiętajmy o urozmaiceniu, bo tylko ono jest gwarantem prawidłowo skomponowanej diety.

5. ILE MIĘSA I W JAKIEJ FORMIE?

Zalecana początkowa ilość to 15g mięsa (10g po ugotowaniu) do 25g (20g po ugotowaniu) w 12 m-cu życia. 

Pamiętajmy, że mięso musi być przebadane przez weterynarza. Kupowanie „zdrowego”, bezpośrednio od rolnika, działkowicza lub sprzedawcy na targowisku wiąże się z ogromnym ryzykiem!
Sugeruje się, aby podawać niemowlęciu w
  • 7-8 m-c -> mięso gotowane, drobno siekane lub zmielone, np. jako dodatek do warzyw
  • 9-12 m-c -> miękkie kawałki, cząstki, gotowane pulpeciki z dodatkiem jajka (łącznik masy) podawane dziecku do raczki.
Mięso może być gotowane razem z warzywami, nie ma konieczności gotowania go osobno i wylewania wywaru (jak to opisywano kiedyś).

6. WĄTRÓBKA, ŻOŁĄDKI, SERDUSZKA?

Podroby nie są zalecane w diecie niemowląt i dzieci aż do 3. roku życia!

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.