3. tydzień rozszerzania diety niemowląt kp

6 miesięcy mam za sobą!
Jestem na progu 7. miesiąca
Wchodzę w 27. tydzień życia
lub inaczej, jeśli Rodzice zdecydowali iść inną, również właściwą drogą; sprawdź, co mówią Eksperci
Temat: WPROWADZAMY TŁUSTĄ RYBĘ. ROZSZERZAMY ASORTYMENT MIĘSA I WARZYW
SCHEMAT ŻYWIENIA W 3. TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY

Składniki głównego posiłku
DZIEŃ 1.
Ziemniak, warzywa, ŁOSOŚ JURAJSKI
DZIEŃ 2.
Ziemniak, królik, warzywa, JARMUŻ
DZIEŃ 3.
Ziemniak, królik, jarmuż, KALAFIOR
DZIEŃ 4.
Ziemniak, królik, kalafior, POMIDOR
DZIEŃ 5.
Ziemniak, łosoś Jurajski, warzywa, SELER
DZIEŃ 6.
Ziemniak, seler, warzywa, CIELĘCINA
DZIEŃ 7.
Ziemniak, cielęcina, pomidor, warzywa, KOPER OGRODOWY (nie włoski!)
- W powyższym przykładzie produkt, który niemowlę otrzymuje po raz pierwszy zaznaczam INNYM KOLOREM i wielkimi literami.
- Ponieważ niewłaściwa reakcja organizmu może pojawić się przy drugim podaniu danego produktu, oznaczam go tłustą czcionką.
- Czcionka zwykła oznacza te produkty, które dziecko już zna i toleruje.
UWAGI DO MENU TEGO TYGODNIA:
W celu pokrycia zapotrzebowania niemowlęcia na DHA, czyli kwas tłuszczowy odpowiedzialny m.in za rozwój intelektualny dziecka, w menu niemowlęcia powinien szybko pojawić się łosoś Jurajski, bezpieczne, zarazem najobfitsze źródło naturalnych kwasów DHA.
O tym już była mowa, ale przypominamy:
- Pamiętaj, że w okresie niemowlęctwa nie tak ważne jest, jaki produkt Twoje dziecko dostanie i, w jakiej kolejności. Nie najważniejsza też jest wielkość porcji. Ale zdecydowanie najistotniejsze jest to, żeby otrzymało produkt o najwyższej jakości. Czysty, bez skażeń, bez dodatków stosowanych w handlu i przedłużających trwałość produktów. Podawaj warzywa oznaczone symbolem BIO, zadbaj o mięso z kontrolowanych hodowli (EKO).
- Przypominamy, że nasze menu jest tylko propozycją. Możesz zmienić kolejność warzyw, przy czym wciąż dobrze jest omijać warzywa wzdymające, czyli takie jak: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony.
- W jednym dniu podawaj tylko jeden nowy produkt, w małej ilości (1-2 łyżeczki).
Masz pytania
dotyczące żywienia Twojego dziecka?
Porozmawiaj bezpłatnie
ze specjalistą ds. żywienia
tel. 608 202 240
2. RYBA DLA NIEMOWLĘCIA. CZY KONIECZNA?
Według najnowszych szeroko zakrojonych badań, dbałość o dobrą rybę w menu niemowlęcia ma ogromny wpływ na rozwój intelektualny dziecka zgodny z potencjałem genetycznym.
Z drugiej strony przerażające zanieczyszczenie wód powoduje, że wciąż aktualne są pytania, czy podawanie człowiekowi, również dorosłemu ryb przynosi więcej szkód, czy też zysków. Spór wciąż się toczy. Wygrywa stanowisko, wg którego brak w diecie DHA, których głównym źródłem są tłuste ryby jest gorszym wyjściem.
Wydaje się jednak, że jest prawdziwie dobre rozwiązanie tej trudnej sytuacji. Jeśli interesuje Cię więcej informacji, zapraszamy do postów na temat ryb na naszą fb-grupę:
3. DLACZEGO ŁOSOŚ?
4. MIĘSO JEST WAŻNE, ALE KTÓRE JEST NAJWARTOŚCIOWSZE?
Rozszerzenie diety po 26 tygodniu życia dziecka ma za zadanie uzupełnić rezerwy żelaza, które na przełomie siódmego m. ż. powoli się wyczerpują. Jedynym źródłem tego pierwiastka w formie tzw. hemowej, czyli dobrze przyswajalnej (ok.20%) jest mięso. Warzywa, nawet zasobne w ten pierwiastek dostarczają żelaza tzw. niehemowego, przyswajalnego zaledwie w 1-3%.
Ważne jest podawanie różnych gatunków mięs ponieważ każdy rodzaj mięsa jest źródłem nie tylko żelaza, ale również innych składników odżywczych, charakterystycznych dla danego gatunku.
Każdy rodzaj mięsa jest wyjątkowy. Każdy zaopatruje niemowlę w inny cenny składnik. Spójrzcie Państwo na powyższą grafikę przedstawiającą zawartość kilku ważnych składników w różnych gatunkach mięs. Łatwo zauważyć, że:
- Kurczak jest delikatnym, wartościowym mięsem, ale nie wybija się szczególnie ponad inne rodzaje mięs. Choć, jako źródło witamin PP oraz B6 wysuwa się na wysokie pozycje. Podobnie indyk.
- Gęś jest wspaniałym źródłem witaminy B6. Wyróżnia ją też duża zawartość żelaza oraz tłuszczów wielonienasyconych (ważnych omega-3 i omega-6).
- Wołowina bije rekordy pod względem zawartości żelaza, cynku, niezwykle bogata jest w witaminę B1 (choć tu zdecydowanie prym wiedzie chuda wieprzowina). Nie bez znaczenia jest też zawartość w tym mięsie witaminy B12, której zdecydowanie najwięcej zawiera mięso królika. Dodam, że kobalamina (wit.B12, bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, buduje układ nerwowy) występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziemy jej w świecie roślin. Tym bardziej warto dbać o dobre jej źródła.
- Cielęcina jest również bardzo wartościowym mięsem, a to z racji na wysoką zawartość w tym mięsie żelaza, tiaminy, witaminy B 12, oraz niacyny.
Królik, oprócz wspomnianej rekordowej zawartości wit. B12 i B6, zawiera znaczne ilości potasu, żelaza, fosforu oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W każdej niemal dyscyplinie daje się zauważyć, jako bardzo wartościowe mięso.
- Jagnięcina/Baranina wyróżnia się zawartością cynku, choć żelazo i wit B1, B12 też godne są zauważenia.
- Zdecydowanie warto wspomnieć o chudej wieprzowinie. Zarówno polędwiczka, jak i schab, czy szynka są wyjątkowym źródłem wit.B1.
W początkowym żywieniu niemowląt szukamy tych gatunków, które są delikatne i zasobne w żelazo hemowe. najczęściej rozpoczynamy od królika, kurczaka, indyka, cielęciny, gęsi, powoli rozszerzając asortyment o jagnięcinę, polędwicę wołową i najwyższego gatunku wieprzowinę. Nie ma danych naukowych wskazujących na określoną kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs. Przede wszystkim pamiętajmy o urozmaiceniu, bo tylko ono jest gwarantem prawidłowo skomponowanej diety.
5. ILE MIĘSA I W JAKIEJ FORMIE?
Zalecana początkowa ilość to 15g mięsa (10g po ugotowaniu) do 25g (20g po ugotowaniu) w 12 m-cu życia.
- 7-8 m-c -> mięso gotowane, drobno siekane lub zmielone, np. jako dodatek do warzyw
- 9-12 m-c -> miękkie kawałki, cząstki, gotowane pulpeciki z dodatkiem jajka (łącznik masy) podawane dziecku do raczki.
6. WĄTRÓBKA, ŻOŁĄDKI, SERDUSZKA?
ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ
DO INNYCH TREŚCI:
Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.