1. KIEDY NALEŻY ROZPOCZĄĆ ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĘCIA?

Zgodnie z aktualnymi  stanowiskiem PTGHiZDz (2021), aktualnymi zaleceniami EFSA (2019) oraz ESPGHAN (2017) wprowadzanie produktów uzupełniających (czyli innych niż mleko) należy rozpocząć zwykle:

Nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodnia życia.

Dlaczego? 

  1. Dziecko mniej więcej w tym przedziale wiekowym wykazuje już umiejętności rozwojowe potrzebne do spożywania pokarmów uzupełniających (zanika typowy dla noworodków odruch usuwania z ust ciał obcych, a dojrzałość nerwowo-mięśniowa pozwala kontrolować ruchy głowy i szyi oraz jedzenie z łyżeczki).
  2. W okolicach 26. t.ż. kończą się zapasy żelaza, zmagazynowane w życiu płodowym. Mleko kobiece zawiera odpowiednią ilość tego pierwiastka, o wyjątkowo korzystnej przyswajalności. Jednak na skutek szybkiego rozwoju i wzrastania potrzeby na ten pierwiastek intensywnie zwiększają się, stąd niezwykle ważne jest, aby po upływie tego „bezpiecznego” okresu dostarczyć dziecku żelazo w pokarmach uzupełniających.
  3. Rosną też potrzeby na wszystkie inne niezbędne składniki odżywcze (cynk, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i pierwiastki śladowe).
  4. Ważnym czynnikiem jest też przygotowanie niemowlęcia do bardziej urozmaiconej diety w późniejszym okresie życia.

Nie spiesz się!

  1. Pomyśl, że każdy tydzień życia Twojego dziecka, to mniej więcej tyle, ile 5 lat Twojego życia. A biorąc pod uwagę tempo rozwoju niemowlęcia to jeszcze więcej!
  2. Każdy dzień życia Twojego dziecka to większa dojrzałość przewodu pokarmowego, większa zdolność  radzenia sobie z ewentualnymi zanieczyszczeniami żywności, której uniknąć w 100% nigdy nie jesteś w stanie. 
  3. Ewentualna reakcja alergiczna na nowy produkt, to początek walki z objawami skórnymi, przewodu pokarmowego, oddechowego…, a przecież zawsze jest szansa, że im niemowlę ma bardziej dojrzały układ odpornościowy i ogólny, tym lepiej zawalczy z każdym czyhającym na niego problemem.
  4. Twój pokarm jest najlepszym budulcem wszystkich narządów organizmu niemowlęcia. To on zapewnia maksymalną dojrzałość i gotowość na prawidłowe spotkanie z nowymi składnikami diety.

SPRAWDŹ, ILE TYGODNI MA TWOJE NIEMOWLĘ

2. JAK MOGĘ PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ROZSZERZANIA DIETY?

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to znaczy, że już myślisz, planujesz, szukasz informacji. To wspaniale! Oznacza to, że nie tylko jesteś odpowiedzialnym rodzicem, ale też, że posiadasz wiedzę, i jesteś przekonany że dla prawidłowego rozwoju człowieka konieczne jest właściwe odżywianie.

To coś na wzór samochodu i odpowiedniego paliwa. Choćby projektant oddał całe serce, choćby mechanicy stworzyli niesamowitą konstrukcję z nieziemskimi możliwościami, to bez właściwego paliwa na nic zda się potęga zbudowania Cudu-Techniki. Auto nie pojedzie, albo nie będzie możliwe, aby jego właściciel mógł wykorzystać możliwości, które auto posiada. 

1. ZRÓB SOBIE PLAN DZIAŁANIA NA PIERWSZY TYDZIEŃ

2. PRZYGOTUJ TABELĘ SPOŻYWANYCH NOWYCH POKARMÓW

3. PRZYGOTUJ SIĘ DO ZAKUPÓW

Po co tabela spożywanych nowych pokarmów?

W rozszerzaniu diety niemowląt niezwykle istotna jest wiedza, kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek Twoje dziecko spożyło dany produkt spożywczy. Jeśli w przyszłości pojawią się jakieś niestrawności, kłopoty z brzuszkiem, czy też podejrzenia o alergie lub nietolerancje pokarmowe, lekarz zapyta Cię o to, czy i kiedy Twoje dziecko otrzymało dany produkt. Dobrze jest być na takie pytania przygotowanym.

NA SKRÓTY:

  1. Proponowany schemat żywienia w przedziale wiekowym: 9-12 m-cy życia
  2. Mleko krowie, kozie, napoje roślinne?
  3.  
  1. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
  2. Halina Weker, Marta Barańska i wsp., 2014,  Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
  3. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr 2014;11:321-33
  4. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Medyc. Pediatr 2016;13:9-14
  5. Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., 2011, Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej, Instytut Matki i Dziecka
  6. www.neonatologia.edu.pl
  7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  8. Jarosz M., 2019, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa
  9. www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en
  10. Jarosz M. [red.] (2011), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  11. Szajewska H, Shamir R, Mearin L i wsp. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62:507-513.
  12. Szajewska H., Rybak A. [red.] (2013), Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006–2012, Standardy Medyczne, t. 10 – suplement 2, s. 5–60.
  13. Weker H., Barańska M. (2011), Models of safe nutrition of children and adolescents as a basis for prevention of obesity, cz. 1, Medycyna Wieku Rozwojowego, t. 15, nr 3, s. 288–297.
  14. Okręglicka K, Mojska H, Jarosz A i wsp. Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2017;44:1.
  15. Weker H., Barańska M., Riahi A. i inni (2014), Wzory żywienia niemowląt i małych dzieci – badanie ogólnopolskie, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 11, s. 225–230.EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  16. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m.ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Stand Med Pediatr 2012;9:545-551.
  17. EFSA (European food Safety Authority), 2017. Dietary Reference Values for
    nutrients. Summary Report. EFSA supporting publication 2017:e15121.
  18. Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  19. Jarosz M. i wsp. 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-
    Państwowego zakładu Higieny, Warszawa

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.