GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> MIĘSO

Mięso w galarecie

SKŁADNIKI (ilości przykładowe na 4 porcje):

– 280g filet indyka, kurczaka lub filet rybny*
– 750g woda
– ziele angielskie (1szt.), liść laurowy (1szt.), 
Vegeta Natur, szczypta
– pieprz (może być w ziarnach, 8szt.)
– czosnek, szczypta
– natka pietruszki, łyżka
– 5g (łyżeczka), sól
– 20g żelatyna (rozpuszczalna w gorącej wodzie)

1:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

4

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 dania zawiera:
Energia (kcal)
100
Białko (g)
21
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
15
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Gotujemy mięso w sposób tradycyjny, jak w rosole. 
  2. Osobno przygotowujemy galaretę: wodę z przyprawami gotujemy 10 minut. Dodajemy żelatynę i zalewamy
    przygotowane w naczyniach mięso.
NASZA RADA:
    1. Jeśli dieta Państwa przewiduje warzywa, częścią ich można ubogacić przygotowywane danie.
    2. Galaretę można również przygotować na bazie rosołu powstałego po gotowaniu mięsa. Wywar należy wtedy odpowiednio sklarować.

* dozwolone gatunki ryb to: Dorsz, Mintaj, Okoń, Szczupak, Flądra, Sola, Sandacz, Morszczuk, Karp

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY